X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 508
Preşedintele stiri: 4002

Campionii Moldovei la canotaj se pregătesc pentru Campionatele Mondiale din Canada

5 iul. 2022,, 18:15   Sport
4179 0

Pe canalul de canotaj din Bălți, în perioada 1-3 iulie, s-a desfășurat campionatul Moldovei la caiac-сanoe printre seniori și maeștri.

Medaliatul cu bronz al Jocurilor Olimpice de la Tokyo 2020, Serghei Tarnovschi, și medaliatul la Campionatele Mondiale și Europene, Oleg Tarnovschi, au venit să concureze pentru premiul principal. Au sosit și campioane și premiate ale Campionatelor Mondiale și Europene Daniela Cociu și Maria Olărașu. Mihai Chihai, campion mondial printre juniori, a fugurat și el printre favoriți. sportivii enumerați și alți favoriți ai campionatului și-au confirmat nivelul și vor merge la viitorul campionat mondial de la Halifax (Canada). Elevii Școlii de sporturi nautice din Bălți au cîștigat patru medalii diferite la aceste competiții, scrie esp.md

Canotorii de frunte au fost în afara concurenței

La competiție au participat 95 de sportivi din Chișinău, Tiraspol, Bender, Drochia, Orhei, Bălți, Grigoriopol, Rîbnița, Dnestrovsk și Cocieri. Printre aceștia s-au numărat și cîștigătorii Jocurilor Olimpice, precum și cîștigătorii Campionatelor Mondiale și Europene.


Programul celor trei zile de competiție a inclus curse preliminare, semifinale și finale la distanțe de 5000, 1000, 500, 200 de metri.

O mare atenție a fost atrasă de evoluările canoiștilor. Printre aceștia s-au numărat și frații Tarnovschi – canoiști de înaltă clasă, cu experiență în competiții internaționale. Daniela Cociu si Maria Olărașu, fiind castigatoare ale ultimului Campionat European, au avut de confirmat si ele nivelul in acest campionat. Mihai Chihai, deși nu este considerat un aspirant la aur, era și el așteptat printre cîștigători. Este de remarcat faptul că favoriții și-au confirmat clasa prin cîștigarea competiției în curse de simplu și dublu.

Maria Olărașu a devenit castigatoarea tuturor curselor din campionat la distanta de 5000, 1000, 500 si 200 de metri. Partenera ei Daniela Cociu a cîștigat patru medalii de argint la acest campionat și a luat și una de aur, evoluînd la dublu cu Olărașu.


Serghei Tarnovschi a cîștigat patru medalii de aur la acest campionat, precum și una de argint, evoluîbd la dublu și la simplu. Tot el a fost favoritul distanței de 5000 de metri. Frații Tarnovschi au mers aproape unul de altul pe toată durata cursei, dar la linia de sosire Serghei a pierdut în fața fratelui său Oleg ceva mai puțin de o secundă.

- Campionatul a mers bine pentru mine. Am luat patru de aur și unul de argint. Am pierdut doar în fața fratelui la distanța de 5000 de metri. Mă bucur pentru el, deși nu am avut o luptă grea. Acest campionat a fost pentru mine un început de control înainte de Campionatul Mondial. Toate gîndurile acum sînt doar la Campionatul Mondial, acum ne pregătim pentru el împreună cu fratele meu. Consider că pentru tinerii sportivi acest campionat este o experiență utilă, o oportunitate de a concura cu sportivi mai experimentați. Printre bălțenii talentați îi pot aminti pe Mihail Culceac și Stanislav Banaru. Deși la canotaj, pe lîngă talent, cel mai important este să fii disciplinat și să te antrenezi asifuu. Trebuie să-l asculți pe antrenor, el își vrea doar binele, a spus Serghei.


Oleg Tarnovschi a mai remarcat că acest campionat a avut succes pentru el. Oleg a luat două medalii de auri, două de argint și un bronz la campionat.
- Mari emoții în urma acestui campionat. Distanța de 5000 de metri a fost cea mai grea pentru mine, deși am cîștigat-o. A fost foarte cald, iar forțele m-au părăsit pe distanță, dar totuși condițiile sînt aceleași pentru toată lumea. Era spirit de luptă, toată lumea dorea să cîștige. Sînt mulțumit că am cîștigat, depun toate eforturile. Spiritul de rivalitate dintre mine și fratele meu a fost pe tot parcursul campionatului, dar tot rămînem frați și ne bucurăm reciproc de victoriile. După campionat, plănuiesc să mă odihnesc, apoi mă voi pregăti pentru Campionatul Mondial din Canada. Aș sfătui tinerii canotori să se regăsească în acest sport, să se bucure de el și să facă din canotaj modul lor de viață”, a spus Oleg.


În competițiile de caiac, sportivii din Tiraspol și Dubăsari au demonstrat cele mai bune rezultate.

Andrei Bobco, reprezentantul echipei din Tiraspol, a luat trei medalii de aur la 5000, 1000 și 500 de metri, precum și o medalie de bronz la 200 de metri.

- Competiția a fost grozavă pentru mine. Am luat patru medalii, dintre care trei de aur. Emoțiile de pe urma campionatului sînt de neuitat, trebuie să organizăm mai des astfel de competiții și să invităm mai mulți fani. Am fost la Campionatul European și pot spune că nivelul campionatului nostru național este foarte apropiat de cel european. Ne-am odihnit, am mîncat și ne-am antrenat în condiții foarte bune. Cea mai grea cursă pentru mine din campionat a fost distanța de 5000 de metri. Toți băieții s-au străduit și au vrut să cîștige. Dar m-am antrenat mult înainte de campionat și nu am vrut să renunț. În fiecare zi mă trezeam cu gîndul că trebuie să mă scol și să merg la muncă, și-a împărtășit impresiile Andrei.


În ultima zi de concurs, la distanța de 200 de metri caiac a avut loc o cursă foarte interesantă. Andrei Bobco, avînd deja trei medalii de aur, a fost favorit și la această cursă. Dar pînă la urmă, la linia de sosire, a pierdut în fața coechipierului său Dmitri Melețchi doar cîteva secunde.
Dmitri a comentat discursul său în felul următor:

- Aceasta este a treia mea medalie la campionat și primul aur. Cursa a fost foarte complicată. Toți concurenții au fost egali. Important era cine va suporta întreaga distanță de la început pînă la sfîrșit într-un ritm ridicat. Pentru mine, cursa a fost reușită, m-am impus ca lider chiar din start și am ținut-o pînă la final. La ultimul campionat am cîștigat și proba de 200 de metri. Antrenorul meu mi-a explicat că acest lucru se datorează faptului că sînt foarte sprinten și mă descurc bine pe distanțe scurte. Înainte de campionat, mi-am fixat o idee aparte – să nu cedez nimănui și să lupt pînă la capăt.


În cursa de caiac la distanța de 5000 m, veteranul de 57 de ani Anatoli Burdugos a concurat cu tineri sportivi. Deși Anatoli a fost devansat de ceilalți sportivi pe distanță, el, totuși, a ajuns la linia de sosire.

Arbitrul-inspector al competiției Boris Filipenko a remarcat că organizarea campionatului a fost la un nivel înalt:

— Sînt foarte mulțumit de acest campionat, este o reușită grozavă. În fiecare an, nivelul de pregătire pentru campionat este din ce în ce mai ridicat. Am respectat toate regulile competițiilor internaționale. Vremea nu a fost foarte stabilă. Vîntul venea din față, iar acest lucru și-a lăsat amprenta pe indicatorii de timp ai sportivilor. Principalul avantaj al acestor competiții este că a existat competiție între sportivi. Au fost mai mulți lideri pentru cursele finale. Au fost favoriți și în campionatul nostru, acest fapt ajută la motivarea tinerilor canotori să se perfecționeze. Acest campionat ne-a ajutat și să alegem selecționata pentru Cupa Mondială. Andrei Bobco, Mihai Chihai, Mihail Culceac, Daniela Cociu și Maria Olărșsu, precum și frații Tarnovschi, au ajuns deja în echipa națională. La acest campionat au concurat și veterani – a fost foarte spectaculos. Mulți dintre ei au peste 60 de ani, dar au demonstrat o evoluție demnă și au parcurs întreaga distanță.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?