Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 503
Preşedintele stiri: 3997

Votat: În cazul împăcării victimei violenței cu infractorul, răspunderea penală nu va fi înlăturată

17 noi. 2022,, 13:48   Societate
3550 0

În cazul împăcării victimei violenței sexuale sau de familie cu infractorul, răspunderea penală nu va fi înlăturată, iar la audierea părții vătămate va participa psihologul și avocatul. Acestea, dar și alte prevederi se conțin în proiectul de lege care vizează asigurarea drepturilor victimelor în cazul infracțiunilor privind viața sexuală și violența în familie. Inițiativa a fost aprobată în lectură finală în cadrul ședinței parlamentului din 17 noiembrie.

Inițiativa legislativă a fost elaborată de Ministerul Justiției și susținută în lectura a doua de 55 de deputați. Scopul acestui proiect este imbunătățirea cadrului legal existent întru fortificarea drepturilor materiale și procesuale ale victimelor infracțiunilor de violență în familie și a infracțiunilor ce atentează la libertatea și inviolabilitatea sexuală a acestora prin adaptarea cadrului normativ intern la standardele și practicile internaționale, transmite newsmaker.

Potrivit deputatei PAS Angela Munteanu-Pojoga, asta înseamnă :

– neadmiterea înlăturării răspunderii penale în rezultatul împăcării victimei cu infractorul;

– redefinirea noțiunii de viol;


– redefinirea noțiunii de consimțămînt al victimei exprimat în cazul infracțiunilor ce atentează la libertatea și inviolabilitatea sexuală;

– revizuirea conceptului de acțiuni neconsimțite cu caracter sexual, altele decît violul;

– acordarea unor garanții suplimentare, precum prezența avocatului în cadrul procesului de confruntare;

– prezența psihologului și a avocatului la audierea părții vătămate și alte propuneri de modificări legislative pentru prevenirea și contracararea violenței în familie.

Potrivit datelor prezentate de către Inspectoratul General al Poliției, în 2021 numărul cazurilor de violență în familie a ajuns la 2609, cu 156 cazuri mai multe comparativ cu anul 2020. La fel, Poliția relevă faptul că în anul 2021, a eliberat 5851 ordine de restricție de urgență în privința agresorilor familiali. Cu aproximativ 12% mai mult comparativ cu 2020.

Pe parcursului anului 2021, au fost înregistrate 46 de cazuri cu provocarea vătămărilor grave a integrității corporale/sănătății și care au determinat sinuciderea sau încercarea de sinucidere a victimelor violenței. Astfel, 11 cazuri de violență în familie s-au soldat cu decesul victimelor, urmare vătămărilor corporale incompatibile cu viața.

2
0
0
1
3

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?