X 
Transnistria stiri: 1425
Eurovision stiri: 509
Preşedintele stiri: 4002

Unele lucrări de toamnă ar putea întîrzia chiar și cu o lună

26 oct. 2023,, 10:13   Societate
1822 0

Seceta severă din centrul și sudul țării întîrzie lucrările de toamnă. Pentru că pămîntul este uscat, agricultorii nu pot ara și semăna.

Astfel, unele lucrări agricole ar putea întîrzia chiar și cu o lună. Și așteptările sînt pesimiste. Cel puțin pentru următoarea săptămînă nu sînt prognozare precipitații în măsură să înmoaie pămîntul, notează Noi.md cu referire la tv8.

Eugen Sprincean din satul Hîrtopul Mic, raionul Criuleni deține peste 1500 de hectare de teren pe care crește în ultimii ani grîu, orz, rapiță, floarea soarelui, dar și porumb. În acest an, din cauza secetei, bărbatul spune că nu poate ara și semăna, solul fiind prea dur.

Fermierul susține că din cauză că pămîntul este dur și uzura utilajelor este foarte mare.

Eugen Sprincean spune că totuși a riscat și a semănat recent acolo unde s-a putut mai multe hectare cu grîu și orz. Pentru că solul nu a putut fi pregătit ca la carte, în lipsa precipitațiilor, aceste culturi ar putea fi compromise.


Fermierii spun că în aceste condiții doar o ploaie bună ar mai putea salva situația.

"100 de litri pe metrul pătrat, trebuie să fie o ploaie bună ca să ajungă 30-40 de centimetri în sol".

Aceleași dificultăți le întîmpină și fermierii din Căușeni. Aceștia spun că în situația actuală este nevoie de o ploaie de cîteva zile.

„La momentul actual semănăm așa, tragem nădejde. Ce scrie cartea universitară la noi acum totul e invers. Sigur, noi nu mai avem garanții că vom avea ceva recolte care se prognozau cîndva, dacă va ploua în noiembrie poate or mai fi două tone, dacă va ploua în decembrie cine știe, dacă nu va îngheța.”, Viorel Cernat, fermier raionul Căușeni.

Serviciul Hidrometeorologic de Stat precizează că în perioada lunilor august-octombrie, seceta a afectat cel mai mult raioanele din centrul și sudul țării. Aici pe alocuri precipitațiile au fost de doar 15 la sută din norma necesară. Fenomenul întîrzie lucrările de toamnă cu aproape o lună.

"La moment rezervele de umezeală productivă în stratul solului arabil sînt joase, izolat în raioanele din sudul țării sînt complet epuizate și condițiile create afectează negativ semănatul, creșterea și dezvoltarea culturilor de toamnă. Pînă la sfîrșitul lunii nu sînt prognozate ploi și regimul termic este la fel ridicat".

Potrivit meteorologilor, țara noastră s-a confruntat cu o situație similară și în anul 2018.

0
0
1
2
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?