El a revenit în Moldova pentru a dezvolta știința în țara sa natală, însă aici s-a confruntat cu o serie de obstacole birocratice și organizatorice. După trei ani de muncă în Moldova, Alexandr Vasiliev a fost dat afară din propriul birou, fără posibilitatea de a continua cercetările, trăind din indemnizația de invaliditate.
Alexandr și-a împărtășit povestea cu newsmaker.md, a vorbit despre dificultățile cu care s-a confruntat și despre decizia de a continua activitatea științifică, în pofida tuturor obstacolelor.
Înainte de a se dedica cercetării insectelor și păianjenilor hematofagi, Alexandr a obținut două diplome de învățămînt superior în domeniile psihologiei, pedagogiei, precum și biologiei moleculare.
Inițial, a lucrat în laboratorul de sistematică și genetică moleculară, ulterior a decis să urmeze doctoratul la Universitatea Constantin Filozoful din Nitra, Slovacia, alegînd drept temă a disertației sale păianjenii din Moldova. Mai exact, despre relația dintre habitatele păianjenilor și formațiunile peisagistice.În 2020 a absolvit un masterat în biotehnologie agricolă în Ungaria.
„În ciuda insistențelor profesorilor și colegilor de a rămâne în Ungaria, m-am întors în Moldova pentru a dezvolta știința. Pentru a învăța cum să efectuez cercetări, am lucrat mult și am participat la stagii în Moscova, Sankt Petersburg, Italia, Portugalia, Ungaria, Germania, Slovacia, Turcia și Franța. În prezent, sunt singurul din Moldova care se ocupă de insectele hematofage, studiez insectele diptere și lucrez sub îndrumare profesională cu păianjeni. Fiecare dintre realizările mele este mult mai valoroasă și mai dificilă pentru mine decât pentru o persoană obișnuită, din cauza nevoilor mele speciale”, a spus Alexandr Vasiliev, menționînd că are un handicap de gradul doi și este diagnosticat cu paralizie cerebrală infantilă.
Potrivit lui, condițiile de studiu din străinătate diferă mult de cele din Moldova. Bursa acolo este mult mai mare decît la noi, iar costul vieții nu diferă mult ca prețuri de al nostru. Cu toate acestea, omul de știință a decis să se întoarcă în Moldova din sentimente patriotice și dorința de a desfășura cercetări anume aici. Dar s-a dovedit că nu a fost o alegere reușită.
În 2021, Vasiliev a semnat un contract de muncă în cadrul grupului de cercetare al Institutului de Zoologie, contract valabil pentru o perioadă de trei ani. Potrivit acestuia, după expirarea contractului pe 31 decembrie 2023, șefa laboratorului i-a comunicat că, după Anul Nou, trebuie să elibereze biroul și să predea cheia.
Ulterior, Vasiliev a aflat că, potrivit legislației, angajatorii care au 20 sau mai multe locuri de muncă sunt obligați să creeze sau să rezerve locuri de muncă și să angajeze persoane cu dizabilități într-un număr de cel puțin 5% din totalul angajaților. El a încercat să afle dacă această cotă a fost alocată în noul proiect de cercetare al Institutului, planificat pentru perioada 2024-2027, însă nu a primit niciun răspuns.
„Pe 4 ianuarie am primit o scrisoare de notificare în care se preciza că trebuie să eliberez biroul într-o zi, iar pe 5 ianuarie mi se va închide accesul în Institut. Ulterior, cineva mi-a spus verbal că acest birou, destinat persoanelor cu dizabilități de la parter, va fi dat în chirie. Probabil că toate acestea sunt legate de dorința de a închiria biroul pentru un oarecare cîștig financiar”, a presupus cercetătorul.
El a povestit că încă aproximativ 30 de persoane nu au reușit să-și prelungească contractul cu Institutul. Cercetătorul a povestit că, în ultimele șase luni, a încercat în repetate rânduri să obțină un nou contract. Situația lui este complicată din cauză că nu are altă sursă de venit și mijloace financiare pentru a închiria un birou în care să-și continue cercetările, deoarece trăiește doar dintr-o pensie de invaliditate de 2000 de lei și este ajutat de mama sa, pensionară, care este nevoită să muncească.
Vasiliev a subliniat că s-a adresat la Inspectoratul de Stat al Muncii, la Ministerul Educației și Cercetării, la Centrul Național Anticorupție și la administrația Universității de Stat din Moldova (USM), dar nu a primit răspunsuri clare la întrebarea privind principiile și criteriile de distribuire a posturilor în cadrul Institutului de Zoologie.
„Am trimis de două ori scrisori pe adresa Ministerului Educației și Cercetării și m-am întîlnit o dată cu secretarul de stat al ministerului pentru probleme de cercetare, Adriana Cazacu. La ambele petiții am primit răspunsuri generale. O dată mi s-a răspuns că încă nu au fost aprobate toate proiectele și că, după ce vor fi aprobate, vor fi anunțate concursuri”, a spus el.
De la Centrul Național Anticorupție i s-a răspuns că au examinat toate materialele primite, dar nu au constatat încălcări ale legislației în vigoare.
La una dintre solicitările lui Vasiliev a răspuns prorectorul pentru activitatea științifică a USM, Georgeta Stepanov, care a informat că în prezent sunt angajați doar membri ai personalului didactic titular (USM), iar el nu face parte din această categorie.”În prezent, angajarea personalului titular se realizează pe o perioadă determinată până la anunțarea concursului pentru ocuparea posturilor de cercetători, care va avea loc peparcursul anului 2024. Vă încurajăm să urmăriți site-ul USM și, atunci când concursul va fi deschis, să depuneți cererea de participare. Acesta este un drept fundamental al fiecărui cercetător, care nu poate fi limitat de nimeni,” se menționează în răspuns.
Directoarea Institutului de Zoologie, Laurenția Ungureanu, a menționat într-o discuție cu corespondentul NM că are „o istorie lungă de probleme” cu Vasiliev. El a trimis petiții pe adresa mai multor instanțe. El consideră că drepturile sale nu sunt respectate, dar acest lucru nu corespunde realității.
Directoarea a explicat că, de fapt, el nu poate fi angajat. Institutul a angajat anterior acei angajați care primeau un salariu întreg, în timp ce Vasiliev lucra cu jumătate de normă. Aceasta a fost o indicație a ministerului, aprobată printr-o hotărâre de guvern.
„Am discutat calm cu el despre acest fapt, dar el se plânge peste tot că este discriminat. Sincer vorbind, mă simt neputincioasă în această situație. Mă obosește această situație. Ne urmărește constant. El joacă rolul victimei și ne urmărește pe noi, pe mine, pe șeful laboratorului nostru. Avem un colectiv destul de mare cu tradiții, toți lucrează, obținem rezultate”, a subliniat ea.
Ungureanu a afirmat că Vasiliev este o persoană conflictuală. El s-a plîns și la Consiliul pentru Egalitate, unde a avut loc o ședință de patru ore pe această temă. „Un caz foarte neplăcut, foarte neplăcut. Personal, nu îi doresc răul. I-am explicat, atât cât am putut, ce se întâmplă și de ce are probleme. I-am spus că nu se va putea integra într-un colectiv cu un astfel de comportament. El vede peste tot doar dușmani, toți sunt împotriva lui. Este imposibil să lucrezi într-un colectiv când ești împotriva tuturor. I-am spus asta și am discutat calm cu el. Am încercat să rezolv problema în diferite moduri”, a spus ea.
Cu toate acestea, directoarea afirmă că nimeni nu îi închide ușile lui Vasiliev, așa că va avea posibilitatea să-și găsească un loc de muncă. Ea a menționat că în prezent se lucrează la elaborarea regulamentului pentru concursul de angajare. După finalizarea acestuia, Institutul va anunța un concurs deschis, la care vor putea participa toți cei care doresc. Ungureanu a subliniat că nimeni din colectiv nu are nimic împotriva lui și a exclus posibilitatea ca el să fie discriminat din cauza dizabilității, deoarece în Institut există și alți angajați cu nevoi speciale.
Vasiliev insistă că trebuie să-și finalizeze lucrarea și să-și apere teza de doctorat, cel puțin la universitatea din Slovacia.
„Pentru început, trebuie să obțin titlul de doctor în științe, și cred că am șanse bune în acest sens. Ar fi bine să finalizez munca și să obțin rezultate și pentru Moldova. Nu pot pur și simplu să plec. Ar fi urât și nedemn. Trebuie să termin ceea ce am început și apoi să plec”, a spus el.
Totuși, din cauza încetării activității sale la Institut, el nu poate continua cercetările. A fost nevoit să-și depoziteze întreaga colecție de insecte și păianjeni, microscoapele costisitoare cumpărate din proprii bani, din bursele primite în străinătate și alte echipamente în camera sa. Mai mult, teza sa de doctorat pentru universitatea din Slovacia este încă în stadiul incipient de colectare a exemplarelor, astfel încât, chiar dacă nu va reveni la Institut, va putea pleca și lucra la aceasta abia după finalizarea colecționării, care în condiții normale durează doi ani.
„Unul dintre microscoapele cumpărate din SUA, pe banii mei, stă pe podea, deoarece nu mai am loc. Împreună cu el o grămadă de probe valoroase pe podea, pentru că mi-e teamă să le despachetez pentru a nu le sparge. Celălalt microscop este pe o comodă, încerc să lucrez cu el, dar locul este incomod – coatele stau în aer, iar picioarele și spatele sunt încordate și mă dor în timpul lucrului. Camera în care dorm a devenit un depozit: pe podea sunt eprubete cu mii de păianjeni, rucsacuri, mănuși, tuburi”, se plânge Vasiliev.
Cercetătorul speră că în curând va putea reveni la Institutul de Zoologie sau va putea găsi un spațiu unde să-și poată depozita echipamentele și continua cercetările pentru teza sa de doctorat.
Adăuga comentariu