Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 503
Preşedintele stiri: 3997

Tehnologii moderne de gestionare a deșeurilor medicale, aplicate de SR Ștefan Vodă

21 dec. 2022,, 15:46   Societate
2041 0

Spitalul raional Ștefan Vodă va gestiona mai eficient deșeurile medicale periculoase în urma implementării în acest scop a unui proiect investițional finanţat din fondul de dezvoltare şi modernizare a prestatorilor publici de servicii medicale al Companiei Naționale de Asigurări în Medicină.

Astfel, instituția medicală a achiziționat în luna noiembrie 2022 un utilaj de distrugere termică a deșeurilor medicale infecțioase. Aparatajul a costat 1 milion 416 mii de lei, dintre care 1 milion 241 mii de lei au fost alocați de CNAM, 150 mii de lei îi reprezintă contribuția Consiliului raional Ștefan Vodă, iar 25 mii lei fiind asiguraţi de către SR Ștefan Vodă.

Săptămîna trecută, reprezentanţii CNAM au efectuat o vizită la spital, unde au verificat executarea contractului de finanţare a proiectului. Echipa de monitorizare a constatat că utilajul funcționează, iar problema prelucrării deşeurilor medicale infecţioase a fost soluționată. Aparatul sterilizează și transformă deşeurile biologic periculoase, inclusiv obiectele înţepătoare şi tăioase, în deşeuri. La ieșirea din camera de tratare, reziduurile au forma unei mase topite, care la sfîrșit de ciclu este deșeu menajer.

Potrivit reprezentanților SR Ștefan Vodă, implementarea proiectului reduce cheltuielile de gestionare a deșeurilor periculoase, precum și poluarea mediului înconjurător. Dacă anterior acest serviciu era prestat de un agent economic contractat, căruia anual spitalul îi achita în jur de 190 de mii de lei, în prezent, datorită acestui aparat, volumul inițial al deșeurilor se reduce cu 80-90%, ceea ce diminuează substanțial și cheltuielile de transportare a acestora la groapa de gunoi.

Pe parcursul anului curent, CNAM a monitorizat implementarea a peste 20 de proiecte investiţionale finanţate prin concurs din fondul de dezvoltare şi modernizare a prestatorilor publici de servicii medicale al companiei. Aceste proiecte au menirea de a îmbunătăți calitatea serviciilor medicale, eficienţa şi randamentul prestatorilor publici prin modernizarea echipamentului medical, reabilitarea și optimizarea clădirilor şi infrastructurii. Mai mult de jumătate dintre proiecte prevăd dotarea instituțiilor cu utilaj medical performant, inclusiv pentru combaterea COVID-19.


Proiectele investiționale sînt realizate datorită achitării cu onestitate de către cetățeni a primelor de asigurare obligatorie de asistență medicală.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?