X 
Transnistria stiri: 1445
Preşedintele stiri: 4063

Tatiana Răducanu a depus mai multe plîngeri pe șefa Procuraturii Anticorupție

28 mai. 19:13   Societate
2448 0

Fosta judecătoare și ex-membra Comisiilor Pre-Vetting și Vetting Tatiana Răducanu a depus o plîngere pe numele șefei Procuraturii Anticorupție (PA), Veronica Dragalin, la Procuratura Generală.

Plîngerea a venit în contextul scrisorii adresate judecătorilor, procurorilor și societății civile, prin care șefa PA a anunțat că Tatiana Răducanu „este apropriată și a acționat în interesele lui Veaceslav Platon și lui Aureliu Colenco, actualul avocat principal care reprezintă interesele lui Ilan Șor”, scrie marți, 28 mai curent, ZdG.md.

Totodată, Răducanu a expediat la 24 mai și în adresa Consiliului Superior al Procurorilor (CSP) o sesizare privind acțiunile șefei anticorupție, solicitînd inițierea procedurii disciplinare împotriva Veronicăi Dragalin și aplicarea sancțiunii disciplinare. Plîngerea din 20 mai a Tatianei Răducanu, adresată procurorului general interimar Ion Munteanu, a fost redirecționată pentru examinare șefei PA, a precizat fosta judecătoare. Ambele cereri au rămas fără răspuns deocamdată.

Solicitată de ZdG, purtătoarea de cuvînt a PG Violina Moraru a „confirmat recepționarea solicitării aferent informațiilor făcute publice de Dragalin”.

„La moment, aceasta se află în examinare”, a spus Moraru, fără a oferi mai multe detalii despre plîngere.


Contactată de ZdG, Tatiana Răducanu a declarat că procesul penal a fost pornit contrar competenței de către Veronica Dragalin, procurorul general interimar fiind unicul împuternicit să ia o decizie privind pornirea sau refuzul de pornire a urmării penale.

„La 14 mai, pe internet a apărut o scrisoare fără număr, semnată de către procurorul șef anticorupție Veronica Dragalin. Conform acestei scrisori, la 30 aprilie, Procuratura ar fi inițiat un proces pe fapte de suspecție de corupție și abuz de putere. Procesul penal a fost pornit în baza informațiilor dintr-un telefon mobil obținut de Procuratură. Din declarațiile făcute publice de Veronica Dragalin, procesul penal este investigat chiar de dumneaiei. La 30 aprilie, eram membră a Comisie pentru evaluarea externă a procurorilor. Această Comisie activează în temeiul Legii 252 din 17 august, care la articolele 5 și 6 prevede că «membrii comisiilor de evaluare şi angajaţii secretariatelor beneficiază de imunitate funcţională şi nu pot fi traşi la răspundere pentru opinia exprimată în exercitarea mandatului şi a atribuţiilor. Urmărirea penală în privinţa acestora este pornită de procurorul general, cu acordul comisiei de evaluare respective». (…)

Procesul penal a fost pornit contrar competenței de către Procuratura Anticorupție (PA). În termen de 3 zile, materialele cauzei penale nu au fost transmise după competență conform legii.

(…) Solicit:

să emiteți o ordonanță prin care să anulați ordonanța de pornire a urmării penale pe fapte;
să constatați ilegalitatea netransmiterii materialelor dosarului după competență;
să examinați materialele acumulate de Procuratura Anticorupție prin prisma articolului 274 Cod de procedură penală, cu emiterea ordonanței conform legii”.

La Inspecția procurorilor, Răducanu a invocat că deși numele său nu este indicat în ordonanța de pornire a procesului penal emisă de Dragalin, fiind deschis un dosar penal în care urmează să fie investigate fapte, fără a exista deocamdată persoane cu statut procesual, în scrisoare expediată de șefa PA este menționat numele său și „acuzații direct, învinuirea de săvîrșire a unor acțiuni grave”.

„Consider aceste acuzații false și denigratoare”, a mai spus Răducanu, făcînd referire la prezumția de nevinovăție asigurată de Constituție.

Organizația non-guvernamentală Centrul de Resurse Juridice (CRJM), a cărei președintă a Consiliului de Administrare a fost Răducanu, a emis anterior o declarație în care sublinia că „pornirea de către procurorii anticorupție a unei cauze penale care vizează un membru al Comisiei de vetting este ilegală”. A doua zi, Procuratura Anticorupție (PA) a venit cu un comunicat, conform căruia participarea în calitate de membru în Comisia Pre-Vetting sau Comisia Vetting, în 2024, nu acordă „o imunitate pentru fapte consumate cu ani în urmă”.

4
1
0
0
2

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce vor duce modificările la Codului Penal privind extinderea noțiunii de ”trădare de patrie”?