Transnistria stiri: 1402
Preşedintele stiri: 4060

Svetlana Tuz: „Mulți politicieni au luat lecții de discurs public, inclusiv Maia Sandu”

16 iun. 06:30   Societate
3008 0

Mulți oameni de afaceri și politicieni moldoveni, inclusiv actuala președintă a Republicii Moldova, Maia Sandu, au luat lecții de discurs public de la Artista Poporului din Moldova, maestră în arte, Svetlana Tuz, care aproape o jumătate de secol a activat pe scena Teatrului Dramatic Rus de stat ”A.P. Cehov”.

Ea a făcut astfel de declarații în cadrul emisiunii „Без галстуков cu Alexandr Stahurski” de la postul de televiziune N4, relatează Noi.md.

Svetlana Tuz a spus că i-a ajutat cu discursurile pe mai mulți prezentatori TV, a lucrat cu mai mulți oameni de afaceri și politicieni moldoveni care s-au adresat la ea.

"Oamenii de afaceri și politicienii trebuie să învețe cum să provoace interesul pentru ceea ce spun în discursul lor, astfel încît acesta să nu fie lung și să fie interesant de ascultat. Ei trebuie să știe să vorbească. Ei trebuie să știe să convingă. Ei trebuie să știe să intoneze. Ei trebuie să știe să transmită mesajul lor", a spus Artista Poporului din Moldova, Maestra în Arte, profesoară de discurs scenic.

Ea nu a dezvăluit lista elevilor săi din rîndul politicienilor, menționînd doar că printre ei se află și actuala președintă Maia Sandu.

"Da, într-adevăr, la mine s-au adresat foarte mulți politicieni și oameni de afaceri. Și am lucrat. Pot să spun că printre ei a fost și actuala președintă Maia Sandu. Am lucrat cu ea pentru o perioadă scurtă de timp, dar am lucrat înainte ca ea să devină președinte", a declarat Svetlana Tuz.

Potrivit ei, este foarte bine că oamenii de afaceri și politicienii apelează la profesori și că învață să vorbească. Unii dintre ei au unele probleme cu vocea, cu vorbirea. Înainte de a începe lucrul cu ei, întotdeauna se face un diagnostic pentru a ști de ce este nevoie pentru o persoană sau alta.

"Dacă au probleme cu unele sunete, noi le corectăm. Dacă există unele accente, să zicem un accent moldovenesc, dacă eu lucrez asupra limbii ruse și persoana vrea să vorbească în limba rusă la televiziune, să fie un dictor de limbă rusă, atunci, bineînțeles, luptăm cu unele sunete, pentru a înlătura sunetele moi care sînt în limba de stat. Este o luptă, este multă muncă, sînt exerciții. Oamenii vor să vorbească clar, vor să vorbească corect și există o tehnică de vorbire în acest scop", a spus Artista Poporului din Moldova, profesoara de discurs scenic.


Ea a menționat că, în general, dacă e să vorbim despre limba noastră, atunci vocalele sînt principalul lucru, este un rîu care se lărgește, se îngustează.

"Este vorba de intonație. Noi ne construim discursul pe sunete vocalice. Ne accentuăm discursul pe sunete vocalice. Iar consoanele sînt malurile care țin acele vocale, le împiedică să se extindă, de aceea pentru acest lucru este nevoie de a ști să intonezi. Acesta este un aspect important, iar mulți dintre politicieni și oameni de afaceri nu știu să intoneze corect, nu pot vorbi într-un mod interesant, care să trezească interes publicului, să-l facă să asculte, să înțeleagă ce vor să spună. Pentru asta există pauză, pentru asta există accente, pentru asta există tehnică de vorbire, voce și logica vorbiri", a spus Svetlana Tuz.

7
2
1
1
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce vor duce modificările la Codului Penal privind extinderea noțiunii de ”trădare de patrie”?