X 
Transnistria stiri: 1402
Preşedintele stiri: 4055

Svetlana Moisa: „Mulți părinți au o iluzie a siguranței”

5 iun. 06:30   Societate
3337 0

Părinții al căror copil petrece mult timp jucînd jocuri pe calculator ar trebui să analizeze mai întîi în ce constă jocul pentru a înțelege impactul posibil al jocurilor.

O astfel de opinie a exprimat Svetlana Moisa, coordonatoarea platformei online 12plus.md, dezvoltată de Centrul Național de Prevenire a Abuzului față de Copii (CNPAC), și psihologul clinician Vera Ursu, în cadrul emisiunii „Без галстуков cu Alexandru Stahurschi” de la postul de televiziune N4, relatează Noi.md.

Specialistele au menționat că, s-ar putea ca în acest joc copilul lor învață să creeze o strategie, poate obține rezultate și, dacă îi este teamă să fie un lider în societate, atunci poate că în joc se va manifesta ca lider și se va simți confortabil.

Părintele trebuie să înțeleagă ce face copilul său în joc, poate că el construiește ceva. Prin urmare, puteți chiar să intrați în acest joc și să vedeți în ce constă el, pentru a înțelege ce face copilul dumneavoastră acolo.

Psihologii au atras atenție asupra faptului că, dacă copil instalează parole pe calculator și pe gadgeturile sale și nu le spune părinților săi cu cine comunică, aceasta indică deja faptul că copilul nu are nici un contact cu părinții săi și nu are încredere în ei din anumite motive, care pot fi diferite.


Participantele la emisiune au subliniat faptul că mulți părinți care își văd copilul petrecînd ore în șir pe calculator și telefon au o iluzie a siguranței. Aceștia sînt fericiți că copilul stă acasă, crezînd că este absolut în siguranță. Dar aceasta este o greșeală foarte mare, deoarece amenințările la adresa lui pot veni din mediul online. De aceea, este foarte important de păstrat un contact permanent între copil și părinții săi, de construit o relație de încredere, de întrebat copilul ce lucruri noi a învățat astăzi, iar în acest caz, copilul va dori singur să spună dacă i s-a întîmplat ceva interesant.

„Trebuie să ai încredere, să ”ajustezi” încrederea, să te adaptezi la copil. Doar un părinte știe cum să se adapteze la copilul său, ca mai tîrziu să nu se ajungă la faptul că altcineva îți cunoaște copilul foarte bine sau mai bine decît tine, și atunci va fi mult mai rău", a spus Vera Ursu.

În același timp, Svetlana Moisa a atras atenția asupra faptului că este foarte important de început acest lucru nu de la vîrsta de 12 ani, cînd copilul este deja mare și are propria opinie, ci, de exemplu, din momentul în care copilul începe să vorbească, cînd părintele îl învață diferite reguli de viață, astfel încît, atunci cînd va ajunge la vîrsta adolescenței, să știe ce este bine și ce este rău și să poată distinge violența psihologică.

0
0
0
1
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce vor duce modificările la Codului Penal privind extinderea noțiunii de ”trădare de patrie”?