Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3991

Sute de creaţii tehnice au fost expuse la UTM

2 oct. 2023,, 08:45   Societate
2690 0

Universitatea Tehnică a Moldovei a sărbătorit aseară inovaţia şi noile tehnologii la cea de-a zece ediţie a „Nopţii Cercetătorilor Europeni”. Au fost expuse sute de creaţii tehnice, spre încîntarea pasionaţilor de ştiinte prezenţi la eveniment.

Au fost organizate şi ateliere, experimente şi concursuri, iar cei mai destoinici participanţi au fost premiaţi, transmite Noi.md cu referire la tvrmoldova.md.

De la mic la mare, Noaptea Cercetătorilor Europeni i-a adunat laolaltă pe cei care vor să cunoască lumea fascinantă a cercetării. Oamenii de ştiinţă şi-au prezenta activitățile prin experimente, jocuri, teste, expoziții și activități digitale.

„La acest eveniment, noi tradițional venim cu lumea "invizibilă". Obiectul nostru de studiu sînt microorganismele pe care nu le puteam vedea, dar la microscop”, notează Liliana Cepoi director, Institutul de Microbiologie, UTM

„Asta e pulsoxigenmetru, se verifică pulsul şi oxigenul în sînge. Asta e infuzomat. E importat pentru spitale pentru că dă o cantitate necesare de medicamente la pacient. Asta e tot programat”, a spus Sergiu Anati inginer, UTM.


Cei mai curioşi au fost copii care au venit ca la o lecţie deschisă în care au putut să înveţe mai multe despre matematică, biologie, fizică sau chimie. Prin acest eveniment, organizatorii își doresc să convingă cît mai mulţi tineri să-şi aleagă o carieră în cercetare.

Evenimentul a fost organizat, în premieră, şi la Universitatea de Stat "Alecu Russo" de la Bălți. Astfel, Republica Moldova s-a alăturat celor peste 400 de orașe din 26 de ţări europene care celebrează în acest fel știința.

„Vor avea loc mai multe seminare, workshop-uri, ateliere de creație pentru copii, vor putea să asiste la diverse experiențe, să facă cunoștință cu fenomene astfel încît să le aprindem interesul faţă de cercetare, ingineri, tehnologie”, a spus Viorel Bostan rector, UTM.

Noaptea Cercetătorilor Europeni este organizată din anul 2005 cu sprijinul Comisiei Europene. Evenimentul atrage anual peste 1,5 milioane de vizitatori. În Republica Moldova proiectul e finanțat de "Orizont Europa"-programul Uniunii Europene pentru cercetare și inovare.

5
0
0
1
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?