X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 503
Preşedintele stiri: 3997

Spatari: Miniștrii au salarii mai mici decît unii angajați din ministere

14 dec. 2021,, 07:17   Societate
3047 2

Ministrul Muncii și Protecției Sociale, Marcel Spatari, a recunoscut că unii angajați din cadrul ministerelor au salarii mai generoase decît înșiși miniștrii.

Acesta s-a referit la secretarii de stat sau la unii șefi de Direcții din cadrul instituțiilor guvernamentale, transmite Noi.md cu referire la Realitatea.md.

„Eu în Minister am colegi care au salariu mai mare decît al meu de ministru. Dar asta e situația, așa am venit… și e foarte greu să schimbi asta, pentru că imediat apar știri că și-au mărit miniștrii salariile.

Dar nu-și mărește ministrul salariul, ci el este fixat de către Ministerul Finanțelor, care în fiecare an rectifică acea Lege privind sistemul unitar de salarizare a sistemului bugetar și se calculează în funcție de anumite categorii.

Clasa de salarizare a unui ministru este mai ridicată decît clasa de salarizare a unui secretar de stat sau a unui șef de Direcție, de exemplu.


Dar pentru că valoarea de referință cu care se înmulțește acea clasă de salarizare este mai mică la miniștri, rezultă și un salariu mai mic. Dar acesta e un detaliu tehnic pînă la urmă”, a declarat Marcel Spatari în cadrul emisiunii „Punctul pe Azi” de la postul TVR Moldova.

Referindu-se la salariul propriu, ministrul a spus că, deși a plecat de la un salariu mai mare pe care îl avea peste hotare, în prezent, consideră că are un salariu decent raportat la realitatea economică a țării noastre.

„Pentru mine și pentru colegii mei salariul care este acum, pe termen scurt, nu este o problemă. Noi avem cu ce trăi. Salariul nostru este decent.

Dar salariul unui asistent social mă doare pe mine mai mult decît salariul meu. Salariul unui asistent social de 3.500 de lei, dar volumul de muncă este comparabil cu cel al unui ministru.

Și responsabilitatea este destul de mare, pentru că asistenții sociali comunitari trebuie să îndeplinească evaluări individuale pentru beneficiari, care vor primi ajutoare de stat pentru perioada rece a anului. Au și implicații financiare deciziile asistenților sociali. Și atunci, dacă au salariile foarte mici, unii asistenți sociali pot fi expuși unui anumit grad de influență. Dar eu nu vreau să-i judec. Și noi trebuie să creștem salariile mici din sectorul bugetar”, a mai spus ministrul.

În acest sens, demnitarul a menționat că salariul minim pe economie ar trebui să crească pentru anul viitor.

Potrivit unui proiect de Hotărîre a Guvernului, salariul lunar minim brut va crește de la 2.300 de lei la 2.550 de lei începînd cu luna ianuarie 2022.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?