Transnistria stiri: 1424
Eurovision stiri: 508
Preşedintele stiri: 4002

SIS, despre implicarea forțelor străine în compromiterea procesului de aderare R. Moldova la UE

5 mar. 11:30   Societate
2464 1

Serviciul de Informații și Securitate (SIS) a intrat în posesia mai multor date care indică asupra unui nivel de fără precedent în care sînt implicați actori politici și grupuri criminale din Republica Moldova care au drept scop destabilizarea situației în țară și compromiterea vectorului european al țării.

Declarațiile au fost făcute de în cadrul unei conferințe de presă de directorul SIS, Alexandru Musteața.

Potrivit lui Musteața, campania de destabilizarea a situației în țară are trei etape, prima etapă a început în 2023, cînd s-a încercat compromiterea alegerilor locale, iar acum se încearcă realizarea e următoarelor două etape.

„Are intenția de a se amesteca în procesele electorale din acest an. Avem informații prin care se încearcă punerea în aplicare a tentativelor de compromite referendumul pentru integrare europeană, de imixtiune în alegerile prezidențiale, precum și de denigrare a instituțiilor și candidaților politici, care vor promova aderarea la UE”, a menționat Musteață.

Următoarea etapă, potrivit șefului SIS, este planificată pentru anul 2025 și are drept scop preluarea „controlul asupra Parlamentului R. Moldova prin accederea în Legislativ a partidelor politice aflate sub influența Federației Ruse”.


„Detalii din posesie indică asupra unei strategii pentru 2024 și 2025 care va include trei elemente principale, conectate între ele. În primul rînd - susținerea actorilor aflați sub control direct sau indirect a Federației Ruse, distribuiți în trei categorii. Odată ajunși în Parlament urmează să servească intereselor unui stat străin. Este vorba de actorii politici - deschiși declarați pro - Federația Rusă. Aceștia sînt consultanți politici, grupuri criminal organizate dar și grupuri oligarhice și actori politici declarați - pro stataliști, care intenționează să se ascundă în spatele unei politici externe neutre declarînd că apără interesele naționale, neutralitatea și statalitatea”.

Șeful SIS menționează că unii dintre acești „actori” sînt conectați la grupuri criminal organizate conduse de cetățeni ai R. Moldova, aflați în căutare internațională.

Musteața a precizat că „actorii implicați” urmăresc generarea mai multor crize cu magnitudini diferite în mai multe domenii ale vieții social politice, crize în domeniul economic, ciocniri sociale pentru a instiga la ură interetnică, crize de securitate sau ordine publică în regiunea din UTAG sau stînga Nistrului. iar prin intermediul informațiilor manipulatorii care vor fi distribuite în mediul online și în unele surse mass-media se are drept scop ca crizele să pară mult mai mari decît sînt ele în realitate.

”Putem evidenția utilizarea, în acest scop al Telegram și Tik Tok unde crește numărul canalelor de propagandă. Facebook la fel avem o creștere de pagini anonime și publicitate. În presa scrisă și online prin publicarea unor pretinse cercetări și de interes public. Deschiderea unor televiziuni sau cumpărarea unor deja existente. În așa fel se va încerca influențarea opiniei cetățenilor prin promovarea unor informații false. Protestele vor continua să fie utilizate pentru destabilizare. Planul acestora este să transforme protestele în acțiuni violente în masă(...) SIS analizează în permanență riscurile și în acest sens îndemn cetățenii să fie vigilenți, să se informeze din surse oficiale și să nu se lase manipulați. Planurile de destabilizare în 2023 au eșuat, vom continua să combatem tentativele de destabilizare a vectorului pro european. ”, a spus Musteață.

Reamintim că în acest an, în Republica Moldova vor avea loc alegeri prezidențiale. Totodată, în aceeași zi cu prezidențialele, va avea loc și un referendum privind integrarea Republicii Moldova în UE.

9
2
0
4
41

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?