COVID-19 în MOLDOVA VACCINAȚI 937 115   INFECTAȚI 363 110(+659)   TRATAȚI 348 276      DECESE 9141(+22)   Mai multe detalii 
Preşedintele stiri: 3017

SIS cere blocarea unui site care a publicat o știre cu conținut fals privind aprovizionarea cu gaz a Moldovei

24 oct. 10:28   Societate
2190 4

Serviciul de Informații și Securitate (SIS) a solicitat blocarea site-ului ucrainean censor.net, care, la 22 octombrie curent, a publicat o știre cu conținut fals. Pe site-ul respectiv au apărut informații false privind aprovizionarea cu gaze naturale a Republicii Moldova, notează realitatea citată de Noi.md

Extras din conținutul articolului fals:

„Acordarea gazului pentru R. Moldova reprezintă o parte din afacere, în rezultatele căreia Procuratura Generală din a R. Moldova trebuie să claseze dosarul cu privire la răpirea ex-judecătorului Ceaus”.

Totodată, SIS menționează că, în urma analizei spațiului informațional al Republicii Moldova, se constată amplificarea impactului informațiilor respective în contextul în care articolul a fost distribuit de către agenția de presă „Komsomolskaya Pravda” (www.kp.md).

Potrivit ordinului semnat de directorul SIS, Alexandr Esaulenco, site-ul a fost introdus în lista surselor cu conținut online ce afectează securitatea națională, în condițiile stării de urgență instituită în Republica Moldova.

„Prezentul ordin se transmite furnizorilor de rețea și/sau servicii de comunicații electronice pentru a bloca, în condițiile legii, imediat accesul utilizatorilor din R. Moldova la sursele cu conținut online incluse la punctul 1”, este indicat în document.


În context, Serviciul solicită ca portalurile și siteurile on-line care au distribuit/preluat informațiile vizate, să le elimine.

De asemenea, SIS îndeamnă cetățenii Republicii Moldova, în vederea diminuării impactului știrilor false, ca în cazul identificării acestora precum și a conturilor false utilizate pe rețelele de socializare utilizate în distribuirea intensă a dezinformărilor, să transmită informația în adresa Serviciului de Informații și Securitate, la adresa de e-mail: press@sis.md precum și să raporteze publicațiile și conturile administratorilor rețelei de socializare utilizate.

La 22 octombrie, în Republica Moldova a fost declarată stare de urgență pentru 30 de zile. Deputații din Parlamentul de la Chișinău au aprobat proiectul de hotărîre al Guvernului cu privire la declararea stării de urgență în legătură cu deficiențele de aprovizionare cu gaze naturale. Ulterior, Hotărîrea Guvernului a fost publicată în Monitorul Oficial (MO).

Potrivit dispoziției adoptate vineri, 22 octombrie, de către Comisia pentru Situații Excepționale (CSE), SIS va aproba prin ordin și va face publică lista surselor cu conținut online care promovează informații false ce afectează securitatea națională în condițiile de stării de urgență aprobate de către Parlament.

2

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Adăuga comentariu

Se împlinește un an de președinție a Maiei Sandu. Evaluați munca ei în această funcție
 X