X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 508
Preşedintele stiri: 4002

Senatul Academiei de Administrare Publică, îngrijorat de perspectiva lichidării instituției

11 iul. 2022,, 10:45   Societate
2725 0

Senatul Academiei de Administrare Publică „recunoaște și susține necesitatea reformării sistemului de învăţămînt superior şi oportunitatea demarării acestui proces în vederea creșterii calității educației în Republica Moldova” însă se declarat îngrijorat de faptul că pe lista instituțiilor care urmează a fi supuse procedurii de absorbție se regăsește și Academia de Administrare Publică, transmite unimedia.

Astfel, pornind de la specificul activității Academiei și rezultatele obținute, recunoscute și apreciate de autoritățile publice, aceștia califică proiectul de hotărîre promovat ca fiind o decizie pripită și contradictorie perspectivei de modernizare a statului.

1. Reforma iniţiată nu este argumentată suficient și nu include: criteriile și raționamentele de reformare puse la baza acesteia, criteriile de selectare a instituţiilor absorbite, analiza performanţelor instituţiilor propuse pentru absorbţie şi celor reorganizate, inclusiv, performanţa managerială, stabilirea țintelor reformei și modalitatea de asigurare a finalității lor etc.

2. Propunerea de reformă promovată de Ministerul Educației și Cercetării nu a fost consultată și trecută printr-un amplu proces de dezbateri publice. Consultarea invocată de către MEC în Nota informativă (p. 7) nu a avut loc. Rectoratul, angajații și reprezentanții studenților Academiei, precum și sindicatele de ramură nu au fost parte a acestui proces.

3. Procesul de iniţiere şi promovare a reformei a fost total netransparent, fapt demonstrat prin lipsa discuţiilor publice cu mediul academic la subiectul reformei în perioada 2019-2022.


4. Perioada de implementare (pînă la începutul anului de studii, cu efectuarea admiterii deja în instituțiile reorganizate) – este una declarativă, ce nu asigură funcționalitate și calitate. Și creează îngrijorare și incertitudine în rîndul personalului academic angajat și al studenților.

Astfel, Senatul Academiei dezaprobă maniera spontană, lipsită de transparență, în care MEC a informat mediul academic și opinia publică despre intenția de reorganizare prin fuziune a mai multor instituții din domeniul educației și cercetării, menționînd că o reformă nepregătită, implementată în grabă, fără organizarea unor dezbateri publice și constructive cu reprezentanții instituțiilor care urmează a fi lichidate, constituie, de fapt, o compromitere a democrației administrative și a autonomiei universitare, propune demararea urgentă a discuțiilor și dezbaterilor cu toate părțile vizate în cadrul reformei pentru a exclude haosul și consecințele negative pentru sistemul educațional din țara noastră și mizează pe acțiuni constructive și oportune care ar asigura modernizarea învățămîntului superior, inclusiv, în pregătirea funcționarilor publici, pentru o Moldovă integrată în spațiul european și aliniată la valorile europene.

La 27 iunie, Ministerul Educației și Cercetării anunța despre „începerea celui mai important proces de modernizare a universităților și a sistemului de cercetare din Republica Moldova din ultimii ani”. Procesul de modernizare va include reorganizarea prin absorbție a mai multor instituții de învățămînt superior, printre care și Universitatea de Stat de Educație Fizică și Sport.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?