X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 503
Preşedintele stiri: 3997

Sandu Grecu: «Un actor nu iese la pensie, un artist creează atîta vreme cît vrea el»

29 iun. 2023,, 13:11 (reactualizat 29 iun. 2023,, 18:07)   Societate
4465 0

Directorul Uniunii Teatrale din Moldova, Sandu Grecu, a comentat pentru Noi.md atmosfera care predomină în prezent la Teatrul Dramatic Rus de Stat «A.P. Cehov», în special, situația celor cîțiva actori din generația de aur, pensionari, cărora le expiră contractele de muncă în data de 10 iulie. Actuala conducere a declarat că nu prea ar dori să încheie alte contracte, întrucît e necesară o întinerire a trupei teatrale. Sandu Grecu spune că o asemenea abordare radicală este o mare greșeală.

Ce este un TEATRU? O, acesta este adevăratul templu al ARTEI

Așa spunea cu aproape 200 de ani în urmă criticul literar și filosoful rus, Vissarion Belinsky. Chiar și după atîta vreme, esența acestor cuvinte rămîne neschimbată, or, spune Sandu Grecu, un actor nu JOACĂ în scenă, el TRĂIEȘTE în scenă și poate crea atît timp cît simte asta. I-am solicitat Directorului Uniunii Teatrale să ne spună opinia lui despre cei patru actori din generația de aur a Teatrului Dramatic Rus «A.P. Cehov»: Svetlana Tuz, Artistă a Poporului, Liudmila Kolohina, Maestru în Arte, Piotr Peicev, Artist Emerit și Vladimir Zavalennîi, Artist al Poporului. În curînd, mai exact în data de 10 iulie, contractele acestora expiră și actuala conducere a Teatrului spune că și-ar dori întinerirea trupei de actori și nu prea ar mai avea nevoie de ... pensionari.

Sandu Grecu se arată nedumerit de o asemenea abordare.

«Eu cred că un Teatru trebuie să fie condus de un creator. S-a comis o mare greșeală atunci cînd în funcția de conducere a Teatrului «Cehov» a fost numit un ... jurist - o persoană, care nu are nimic în comun cu lumea artei. Cum poți spune că nu mai ai nevoie de artiștii pensionari? Vreau să spun că un artist nu iese la pensie în teatru, el rămîne acolo și creează atîta vreme cît simte că poate face asta. Știți, e firesc să vină și actori tineri, dar îmi amintesc cum un profesor de-al meu mi-a spus: diploma de absolvire nu te face încă actor, trebuie să muncești mult ca să devii unul, și încă mai mult pentru a deveni unul bun. Păi acum mă întreb: dacă îi vom da într-o parte pe actorii mari, cu atîta experiență, oare cine îi va îndruma pe cei tineri? Cine le va dărui din talentul lor și îi va ghida pe drumul artei? Cred că riscăm la un moment dat să ne trezim fără marii artiști, valoroși în adevăratul sens al cuvîntului și asta ne-o demonstrează abordarea lucrurilor de către noua conducere a Teatrului «Cehov». Făcînd o comparație, mă gîndesc oare cum era să fie, dacă la Teatrul «Vasile Alecsandri» din Bălți îi spuneau marelui actor, Mihai Volontir, să plece acasă că este … pensionar. Nu-mi imaginez așa ceva!», a spus pentru Noi.md Sandu Grecu.


Capul aplecat sabia nu-l taie...

Sandu Grecu spune că este rușinos pentru cultura noastră ceea ce se întîmplă cu cei patru actori de la Teatrul «Cehov».

«Dacă dăm la o parte actorii dintr-un teatru, care sînt nucleul unei asemenea instituții, oare mai poate exista acesta? Eu cred că directorul și alții ar trebui să le ceară iertare pentru o astfel de atitudine actorilor de la «Cehov». Nu le poți spune că au devenit din artiști pensionari inutili. Asta îi doare cel mai tare. Ei sînt creatori și au coloană vertebrală și stau drepți, poate tocmai de asta sînt incomozi spre deosebire de tinerii, care vor veni (poate) și care vor fi docili și vor tăcea», spune Sandu Grecu.

Nu cunosc o altă profesie, care ar necesita forme mai rafinate și caractere mai pline de ingenuitate ...

Așa spunea cîndva filosoful francez Deni Diderot, așa spunem și astăzi. «Acești actori și-au trăit viața în scenă, eu nu au JUCAT roluri, ei au TRĂIT acele roluri. În atîția ani, au trecut prin multe, dar au rezistat datorită OMULUI din ei. Au rămas fideli valorilor adevărate și nu și-au mințit niciodată publicul. Au dăruit cît au putut și o mai pot face! Oare n-au cîștigat dragostea și respectul publicului, muncind din greu o viață întreagă? Oare e chiar așa de greu de înțeles? Oare nu sîntem noi niște privilegiați că îi avem, că pot să ne inspire și să ne bucure sufletul cu emoțiile artei teatrale?» - se întreabă Sandu Grecu.

Și ne întrebăm și noi – oare ARTA are vîrstă?

Artista Poporului, Svetlana Tuz, a spus pentru Noi.md că este profund dezamăgită de felul cum au ajuns să fie tratați unii oameni de artă în Moldova și că este josnică o astfel de atitudine față de actori.

Directorul Teatrului «Cehov», Fiodor Gladii, ne-a spus ieri că preferă să ia actori tineri decăt să activeze în continare cei cu experiență și că cei patru actori ar fi trebuit să vină la ușa lui pentru discuții, dacă nu sînt de acord cu noile condiții propuse – contracte de prestări servicii. Responsabilii de la Ministerul Culturii au spus pentru Noi.md că se vor documenta asupra acestui caz și vor reveni cu o poziție.

6
0
1
1
2

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?