X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 503
Preşedintele stiri: 3997

Sandu a venit cu o primă reacție după decizia CtEDO privind Stoianoglo

27 oct. 2023,, 07:59   Societate
6019 2

Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, susține că Moldova „ar fi pierdut mai mult”, dacă procurorul general în demisie, Alexandr Stoianoglo, ar fi rămas în această funcție. Șefa statului a făcut declarația pe 26 octombrie, în cadrul emisiunii „Puncte de reflecție”, de la Vocea Basarabiei.

„Cred că țara ar fi pierdut mai mult dacă în funcție ar fi fost păstrat un om care se sfătuia cu Platon despre cum să lupte cu corupția”, a declarat președinta Maia Sandu, notează Noi.md cu referire la newsmaker.

Întrebată cum comentează decizia Curții Europene pentru Drepturile Omului (CtEDO), care a statuat că Republica Moldova a încălcat drepturile lui Alexandr Stoianoglo la un proces echitabil atunci cînd a fost revocat din funcția de procuror general, președint a declarat: „Decizia a avizat o lege concretă, care a fost ulterior modificată. Nu are treabă cu deciziile pe care le-am luat eu. (…) Astăzi legea corespunde standardelor internaționale”.

Președinta spune că își dorește să vadă în fruntea Procuraturii Generale a Moldovei, în viitor, un procuror curajos, onest și competent. „Îmi doresc un procuror care să vrea să își asume o muncă, ca să nu-i zic luptă, foarte grea” – a conchis șefa statului.

De menționat că în ajun, pe 25 octombrie, în cadrul emisiunii „Puterea a patra” de la N4, Stoianoglo a spus că „nu a avut nici o relație” cu Veaceslav Platon. „Eu nu am fost cunoscut cu domnul Platon”, a menționat Stoianoglo.


Amintim că CtEDO a publicat o decizie, pe 24 octombrie, urmare a plîngerii fostului procuror general, în care statuează că Republica Moldova a încălcat drepturile lui Alexandr Stoianoglo, la un proces echitabil atunci cînd a fost revocat din funcția de procuror general. Potrivit deciziei, Moldova trebuie să plătească lui Stoianoglo 3 600 euro drept despăgubire prejudiciului moral cauzat. De menționat că Stoianoglo a cerut despăgubiri de 20 de mii de euro.

În reacție la decizia CtEDO, Ministerul Justiției a anunțat că statul va achita despăgubirile, după intrarea în vigoare a hotărîrii CtEDO în următoarele trei luni.

Potrivit avocatului lui Stoianoglo, Victor Munteanu, conducerea Republicii Moldova trebuie să găsească o soluție pentru a implementa hotărîrea CtEDO, care a constatat că Alexandr Stoianoglo a fost privat de dreptul la justiție, după suspendare. Într-o conferință de presă, acesta a menționat că așteaptă ca autoritățile „să-și repare gafa” și că Consiliul Superior al Procurorilor ar trebui să revină la plîngerea lui Stoianoglo.

Tot pe 24 octombrie, Stoianoglo a anunțat că a depus o cerere la Președinție prin care a cerut suspendarea decretului semnat de Maia Sandu, privind eliberarea lui din funcția de procuror general, și restabilirea în funcție. „Ea a refuzat”, a comunicat Stoianoglo, menționînd că a primit un răspuns deja de la administrația prezidențială. Stoianoglo a declarat că urmează să se adreseze în instanța de judecată pentru anularea și suspendarea decretului prezidențial. El a numit acțiunile președintei „abuzive” și a spus că „lucrurile acestea vor fi investigate în mod obligatoriu, în mod penal”.

Reamintim, Consiliul Superior al Procurorilor a inițiat pe 23 octombrie concursul public pentru funcția de procuror general. Candidații care își doresc să ocupe fotoliul de procuror general al țării au la dispoziție 30 de zile pentru a-și depune dosarele la aparatul CSP, adică inclusiv pînă pe 22 noiembrie.

24
3
1
1
72

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?