X 

Recomandările Agenției de Mediu pentru prevenirea incendiilor

19 aug. 10:45   Societate
4443 0

Agenția de Mediu îndeamnă cetățenii să fie prudenți și să evite utilizarea focului deschis în apropierea locuințelor, anexelor gospodărești și a depozitelor de furaje, pe terenuri acoperite de vegetație uscată, mai ale atunci cînd sînt amplasate în apropiere de păduri.

Persoanele care la sfîrșit de săptămînă merg la iarbă verde sau în pădure și care, de cele mai multe ori, fac focul pentru grătare, trebuie să țină cont de faptul că:

Focul poate fi aprins doar în locurile special amenajate;

Focul trebuie supravegheat în permanență;

Dacă totuși nu ați găsit un spațiu special amenajat, nu aprindeți focul direct pe pămînt. Soluția este folosirea unui grătar care poate fi cumpărat din magazinele specializate;


Dacă folosiți un foc deschis, recomandăm să delimitați marginile focului cu pietre sau prin săparea unei mici gropi. Astfel, riscul de a aprinde vegetația din jurul focului și riscul de accidente poate fi redus;

Focurile nu se fac lîngă lemne, frunze, ierburi uscate pe timp de vînt;

Trebuie să existe la îndemînă vase cu apă pentru stingerea focului scăpat de sub control;

Înainte de plecare, se stropește cenușa cu apă pînă ce jarul este stins și se acoperă cu pămînt;

Resturile de țigări aprinse nu se aruncă la întîmplare;

Este interzis a se da foc deșeurilor. Deșeurile pot, de asemenea, duce la apariția incendiilor în păduri.

Sticlele goale sînt deosebit de periculoase. Sub acțiunea razelor solare, sticlele acționează ca lentilele și pot provoca incendii. Din același motiv, orice echipament cu lentile puternice este periculos. Aparatele de fotografiat cu obiective, lăsate ore întregi sub lumina directă a soarelui, pot la fel cauza incendii. Este important că obiectivul aparatului să fie acoperit cu capac, transmite Noi.md cu referire la ecopresa.md.

Agenția de Mediu amintește că autoritățile au dreptul să inspecteze zonele de recreere și, dacă este cazul, să amendeze persoanele care încalcă legislația. Și în grădină, și pe cîmp, și peste tot, legea interzice arderea vegetației. Amenda este de pînă la 15 mii de lei pentru persoane fizice și pînă la 40 de mii de lei pentru persoane juridice.

Potrivit ultimelor date ale Inspectoratului General pentru Situații de Urgență, prezentate la 16 august, în 24 de ore salvatorii și pompierii au intervenit în 36 de cazuri de lichidare a focarelor de vegetație uscată, în care au fost compromise 54 de hectare de teren.

1
0
0
1
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum apreciați activitatea Serviciului 112, mai ales, în contextul intemperiilor?