Transnistria stiri: 1447
Preşedintele stiri: 4072

Radu Cazacu: "Soluția la problema centralei hidroelectrice Dnestrovsk-2 trebuie să fie găsită la cel mai înalt nivel"

18 iun. 08:55   Societate
2722 0

Este puțin probabil ca Republica Moldova și Ucraina să găsească în viitorul apropiat o soluție la problemele juridice legate de înregistrarea dreptului de proprietate asupra barajului de revărsare a centralei hidroelectrice Dnestrovsk-2, iar această problemă, una dintre cele mai dureroase de mai mulți ani, trebuie rezolvată de către părți la cel mai înalt nivel politic.

Această opinie a fost exprimată de directorul adjunct al Agenției "Apele Moldovei", Radu Cazacu, în cadrul emisiunii "Fără cravată cu Alexandr Stahurski" de la postul de televiziune N4, transmite Noi.md.

El a menționat că există o problemă juridică dificilă, deoarece Centrala Hidroelectrică Dnestrovsk-2 se află parțial pe teritoriul Republicii Moldova, deoarece, conform regulilor internaționale de demarcare a frontierei, frontiera trece de-a lungul șenalului navigabil.

Firește, conform acordurilor comune semnate între Moldova și Ucraina, dacă frontiera trece de-a lungul unei structuri hidraulice sau a unui pod, ea trece de-a lungul axei tehnologice a acestei structuri. Chiar înainte de izbucnirea războiului, Ucraina avea un grup de lucru care a discutat un acord privind funcționarea centralei hidroelectrice Dnestrovsk-2, care avea foarte multe componente.

"A existat o componentă care se referea la partea de apă, regimurile de funcționare, ratele minime de deversare care trebuiau asigurate. A existat și o componentă privind demarcarea frontierei, pentru că în acea secțiune frontiera încă nu este demarcată. A existat o componentă de demarcare a proprietății moldovenești și o componentă de securitate", a declarat Radu Cazacu.


Potrivit acestuia, Ucraina dorește să crească nivelul rezervorului tampon literalmente cu 5 metri prin extinderea și adăugarea de noi unități, iar pentru a crește nivelul este nevoie de consolidarea malului atît pe partea ucraineană, cît și pe partea moldovenească.

Pe partea ucraineană au consolidat malul, dar pe partea moldovenească nu pot consolida malul decît dacă au un fel de permisiune sau o justificare legală pentru aceasta. Prin urmare, a fost discutată problema închirierii a 19 hectare de teren de coastă moldovenească către Ucraina pentru a consolida coasta. Ultima întîlnire privind acest acord a avut loc în decembrie în 2018 la Kiev.

"Noi am discutat cu ei. Firește, nu am găsit puncte comune pe unele aspecte. După aceea, acest acord nu a fost discutat. A existat o întîlnire pe tema unde ar trebui să fie granița acestui baraj. Din nou, am avut și noi opinii diferite cu partea ucraineană. Ce înseamnă axa tehnologică? Ei iau axa tehnologică de la ultima turbină pînă la litoralul moldovenesc, pe cînd noi o luăm ca o structură hidroelectrică complexă, considerînd că axa ar trebui să se mute acolo", a declarat directorul adjunct al Agenției Apele Moldovei.

El a explicat că hidrocentrala este amplasată condiționat în două țări. Ea este întreținută de partea ucraineană. Partea moldovenească nu are acces la ea acum.

"Ultima dată cînd am fost în Naslavcea, a fost înainte de război. Acum vreo trei ani. Pe atunci, încă mai aveam posibilitatea să ne coordonăm cumva la nivel de ministere, ca să putem ajunge cumva acolo. Acum este normal că nu vom ajunge acolo. Apropo, noi plănuisem să mergem împreună cu ucrainenii la acest complex pe 24-25 februarie 2022, dar războiul s-a întîmplat pe 24 februarie 2022. În mod natural, nu am mers nicăieri. Totul este îngrădit acolo. Litoralul moldovenesc este îngrădit și nimeni nu are deloc acces la el", a declarat Radu Cazacu.

Referindu-se la perspectivele de soluționare a problemelor juridice existente în privința barajului de la Centrala Hidroelectrică Dnestrovsk-2, el a spus că Comisia Nistreană are propriile competențe și nu este de competența acestei comisii să rezolve astfel de probleme.

"Pentru că mai sînt și alte instituții din țară, care ar trebui să fie implicate în soluționarea acestei probleme. Și cred că această problemă ar trebui să fie ridicată la cel mai înalt nivel în Republica Moldova pentru a o rezolva cumva. Dar eu nu văd această soluție, cel puțin în viitorul apropiat", a declarat directorul adjunct al Agenției "Apele Moldovei".

Potrivit lui, dacă vorbim despre proprietatea obiectului, problema încă nu a fost rezolvată. Pentru că există un acord semnat în 1994 privind recunoașterea reciprocă a proprietății moldovenești în Ucraina și viceversa Părțile au găsit soluții pentru mai multe instalații ucrainene din Moldova, dar nu și pentru barajul de la Centrala Hidroelectrică Dnestrovsk-2, avînd în vedere importanța instalației, de care depinde foarte mult, și alte nuanțe.

"Problema barajului nu a fost închisă pînă acum, pentru că inițial acordul permitea recunoașterea proprietății țărilor la nivel republican, ca să zic așa. Centrala hidroelectrică Dnestrovsk-2 a fost construită prin finanțarea Uniunii Sovietice și era un obiect de o importanță unională oarecare. Și acest lucru a fost o piedică. Din această cauză, în principiu, toate negocierile s-au oprit undeva la mijlocul anilor 2000. Ele au fost reluate în 2012 și a apărut un proiect de acord, care ar fi trebuit să prevadă toate aceste probleme și să găsească niște soluții la ele", a declarat Radu Cazacu.

El a amintit că problemele Nistrului au fost abordate la întîlnirile președinților moldovean și ucrainean, iar la nivel guvernamental ele sînt ridicate în mod regulat. Sînt unele probleme care pot fi soluționate la nivelul Comisiei Nistrene, iar partea moldovenească le va aborda în mod constant.

"În ceea ce privește complexul hidroenergetic de pe Nistru. Există un război în țara vecină și vedem foarte bine ce s-a întîmplat la hidrocentrala Zaporojie, și Doamne ferește să se întîmple așa ceva la hidrocentrala de pe Nistru. Și în acest caz, cred că problema siguranței acestui baraj este atît în responsabilitatea Ucrainei, cît și, cumva, ar trebui să fie și în responsabilitatea noastră. Bineînțeles, nu vom putea, de exemplu, să instalăm sisteme de apărare aeriană pentru a proteja barajul, dar pot fi întreprinse unele acțiuni comune pentru a asigura securitatea", a declarat directorul adjunct al Agenției "Apele Moldovei".

Potrivit acestuia, este puțin probabil, desigur, ca aceste complexe hidroenergetice să fie distruse.

"Și, în principiu, în Zaporojie, scopul loviturii asupra hidrocentralei de pe Nipru nu a fost barajul în sine, ci sala motoarelor, pentru a reduce într-un fel capacitatea Ucrainei de a produce energie electrică. Dar acest lucru este foarte, foarte grav. Mai ales că este o chestiune foarte serioasă în timp de război. Cred că autoritățile competente țin cont de aceste aspecte", a subliniat Radu Cazacu.

6
1
0
1
1

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?