Arşiţa stiri: 165
Jocurile Olimpice stiri: 133
Transnistria stiri: 1412

R. Moldova, obligată să achite 300 000 lei în calitate de prejudiciu moral unui fost deținut

9 aug. 2021,, 13:15   Societate
2338 0

Asociația Promo-LEX anunță că o femeie din Moldova a fost deținută, ilegal, timp de 263 zile în penitenciarul nr.7, Rusca, iar după ce a fost reprezentată de avocați în instanța de judecată, a fost eliberată.

Pentru a demonstra că a fost deținută în instituția penitenciară peste termen, reclamanta a trecut printr-un proces îndelungat, zeci de ședințe și complete de judecată, se arată în comunicatul Promo-LEX, transmite Noi.md cu referire la realitatea.md.

„Din cauza erorii instanței de judecată legată de calcularea termenului executării pedepsei cu închisoarea, reclamanta s-a aflat ilegal în detenție cu 263 de zile mai mult, decît termenul stabilit în baza sentinței de condamare. Pentru a-și recupera prejudiciul cauzat de detenția ilegală și arbitrară, reclamanta s-a adresat instanței de judecată cu o acțiune civilă. În cererea sa, reclamanta a solicitat repararea prejudiciului moral și material cauzat din contul statului. Reclamanta a solicitat instanței de judecată aplicarea directă a prevederilor CEDO în cazul său, din motivul lipsei unor norme speciale în legislația națională care ar fi aplicabile în situații similare”, se arată în comunicat.

Termen de mai bine de 2 ani, cauza s-a aflat în examinare la Judecătoria Chișinău sediul Centru.

„La data de 5 august 2021, instanța a emis Hotărîrea pe cauza dată și a admis parțial acțiunea. Instanța de judecată a constatat încălcarea dreptului reclamantei la libertate pentru o perioada de 263 zile. Pentru compensarea prejudiciului cauzat, a fost acordată suma de 44 272 lei drept prejudiciu material, dar și suma de 263 000 lei drept prejudiciu moral, ceea ce constituie echivalentul a 1 000 lei pentru fiecare zi de detenție ilegală. Hotărîrea este cu drept de atac în ordine de apel la Curtea de Apel Chișinău în termen de 30 zile”, anunță Promo-LEX.


Anterior, avocații Asociației Promo-LEX, au reprezentat în instanțele naționale alte două cauze similare.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?
CAII MOLDOVENEȘTI, ÎN CENTRUL UNUI SCANDAL!Сандуляк Владислав