X 
Incendii stiri: 558
Criza energetică stiri: 1667

Publicistul Alecu Reniță a editat o carte despre rîul Nistru

9 iun. 2022,, 20:00   Societate
1970 0

O carte intitulată ”Pe Nistru, spre izvoare”, semnată de publicistul Alecu Reniță, directorul revistei ”Natura”, fost deputat în primul Parlament al Republicii Moldova, a apărut recent la o editură din București.

Solicitat de agenție, Alecu Reniță a menționat că volumul are 160 de pagini și cuprinde însemnările sale scrise în timpul celor două expediții informale, organizate de el în 1987 și 1989, pe Nistru, ca să descopere rîul cu toate frumusețile lui și problemele ecologice, provocate de autoritățile sovietice.

”În iulie 1987, un grup foarte restrîns de entuziaști din republicile unionale, fără să-și ceară voie de la Moscova, s-a aventurat, în sensul frumos al cuvîntului, să descopere Nistrul. Pe atunci, Nistrul era un fluviu de la capătul de Vest al imperiului sovietic, un fluviu închis, încărcat ca un ciucure cu depozite de muniții, întreprinderi industriale militare, semimilitare, petrochimice; mai ales în partea de sus, în Ucraina Apuseană. Ce deversau sau aruncau ele în Nistru nimeni nu știa nimic, în afară de serviciile speciale ale complexului militar sovietic. Totuși, după lungi frămîntări, la propunerea colegilor ucraineni, convenisem să parcurgem cei 1362 de kilometri de expediție sub flamura studierii limbii esperanto (sic!), să anunțăm public că, timp de o lună cît vom pluti pe Nistru, vom învăța și comunica în esperanto. Nici un fel de interes față de alte subiecte”, a specificat autorul.

În prefața volumului, Mihai Ogrinji subliniază, între altele, că ”Pe Nistru, spre izvoare” este o carte cu totul aparte, despre un Nistru încărcat de istorie și statornicie, un Nistru răvășitor, plin de revoltă, dar și de frumuseți și neclintite speranțe.

Alecu Reniță a absolvit Universitatea de Stat din Moldova și Academia de Administrare Publică (Relații Internaționale). În anii mișcării de eliberare și renaștere națională, a lucrat la ziarul ”Literatura și Arta”. A fost deputat în primul Parlament al R. Moldova. În 1990, a fondat revista ”Natura”.


0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ar trebui să demolăm monumentele din perioada sovietică?
Azi am văzut în vis un ARMISTIȚIU SLAVON!Сандуляк Владислав
Cartea neamuluiКатрук Валерий