Transnistria stiri: 1382
Eurovision stiri: 504
Preşedintele stiri: 3997

Primele reacții ale INI în contextul alertelor cu bombă

29 iul. 2022,, 17:38   Societate
3179 0

Trei persoane au fost reținute fiind suspectate că ar fi generat trei alerte cu bombă. Declarația a fost făcută în exclusivitate pentru AGORA de șeful secției Investigația Infracțiunilor de Finanțare a Terorismului din cadrul Inspectoratului Național de Investigații, Oleg Ojog. Potrivit omului legii, cei trei reținuți ar fi transmis apelurile pe cale telefonică. De asemenea, Ojog a vorbit și despre protocoalele de intervenție dar și despre pedepsele pe care le riscă cei care pun pe jar sistemul.

„Au fost reținut trei persoane. Persoanele au transmis mesaje pe cale telefonică. Aceste persoane au fost localizate. Din patru apeluri, trei au fost localizate, iar persoanele reținute în aceeași zi. Noi operăm cu sisteme informaționale care se află pe teritoriul țării. Specificul mesajelor care vin prin intermediul e-mail-urilor este altul, deoarece majoritatea mesageriilor își au oficiile și sediile peste hotare. Spre deosebire de infractori noi nu putem să acționăm la direct. sîntem nevoiți să inițiem o investigație, să stabilim că este o infracțiune, să deschidem o cauză penală, să o autorizăm la un judecător. Se lucrează în direcția dată, sînt rezultate, dar nu putem să le vociferăm pentru că sîntem de părere că va prejudicia mersul anchetei”, a declarat Oleg Ojog, transmite agora.

Ojog precizează că protocoalele după care intervin în prezent oamenii legii sînt învechite:

„Noi activăm cu protocoalele anterioare. Desigur că ele sînt mai vechi, nu corespund situației actuale, necesită să fie schimbate pentru a schimba gradația pericolului. Pericolul poate fi atît foarte aproape de realitate, cît și foarte scăzut. În cazul acesta organele trebuie să aibă posibilitatea să manevreze atît cu informația cît și cu forțele. Atunci cînd vorbim de un obiectiv ca Parlamentul, care este păzit, acolo este imposibil să treci prin detectoarele de metale, serviciul de pază și protecție, care se asigură atît pe perimetru cît și în interiorul Parlamentului. Respectiv, cînd vine un așa mesaj noi putem să îl atribuim la unul scăzut. Și e altceva cînd vorbim de aeroport, unde au acces persoane libere din afară. În acest caz noi putem să-i dăm o altă gradație în funcție de circumstanțele cazului și de conținutul mesajului infracțional”.


Șeful secției Investigația Infracțiunilor de Finanțare a Terorismului din cadrul Inspectoratului Național de Investigații a vorbit și despre potențialele scopuri pe care le-ar avea autorii alertelor.

„Orice scop ar avea să transmită prin acest mesaj, noi oricum o să-l identificăm și o să-l tragem la răspundere. Considerăm că aceste persoane ar urmări un scop de destabilizare a situației și așa tensionate, înscăunarea în mintea cetățeanului a faptului că organele ar ezita să facă ordine. Eu vă asigur că nu este așa și în scurt timp noi o să rezolvăm misterul acestor persoane care transmite mesajele date”, a spus Oleg Ojog.

Conform legislației în vigoare, în prezent, autorii alertelor cu bombă riscă amendă și privațiune de libertate pînă la doi ani. MAI propune modificarea legislației astfel ca alertele false cu bombă să fie pedepsite cu cel puțin șapte ani, fără dreptul de scăpa cu amendă și alte facilități.

2
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?