X 
Transnistria stiri: 1424
Eurovision stiri: 508
Preşedintele stiri: 4002

Prețul mierii s-a egalat cu cel al zahărului. Un apicultor din Kairaklia, despre situația din industrie

29 aug. 2023,, 12:45   Societate
6721 0

Iosif Songrov, locuitor al satului Kairaklia, practică apicultura de mai bine de 10 ani. El a moștenit această ocupație de la bunicul și tatăl său.

Analizînd experiența sa de mulți ani în apicultură, Songrov recunoaște că în acest an pentru prima dată situația este deplorabilă, deoarece prețul cu ridicata al mierii este egal cu cel al unui kilogram de zahăr, transmite grt.md.

Iosif Songrov, locuitor al satului Kairaklia, a primit în dar de la tatăl său zece stupi de albine după absolvirea clasei a X-a și a început să practice apicultura. Cu fiecare an a devenit din ce în ce mai fascinat de această activitate, iar astăzi prisaca sa are 180 de stupi. Iosif recunoaște că pentru a avea succes trebuie să lucrezi tot anul.

"Trebuie să amplasezi prisaca în locul potrivit, în cîmpurile care degajă miere, iar acest lucru nu este ușor pentru un apicultor începător. Iar o altă dificultate majoră în creșterea albinelor este tratarea în timp util a albinelor de diferite boli", a spus apicultorul.


Iosif Songrov are 23 de ani, dintre care zece i-a dedicat albinelor, iar astăzi cunoaște toate secretele creșterii albinelor, bolile și produsele apicole. Acum, aproape toți apicultorii își aduc stupii acasă pentru iarnă. Iosif spune că familiile de albine au nevoie de o îngrijire adecvată în timpul sezonului rece. El vine cu un sfat către alți apicultori.

"Dacă nu au suficientă alimentare, încep să moară pentru că nu au ce să mănînce. Ar trebui să fie izolate atunci cînd începe sezonul de semănare a culturilor, adică la jumătatea sau la sfîrșitul lunii februarie", recomandă Iosif Songrov.

Apicultorul caută din timp locuri melifere pentru prisacă, deoarece există puține astfel de locuri în regiunea aridă sudică. În acest an, condițiile meteorologice nu au fost foarte favorabile, mulți au miere minimă.

"Foarte mulți apicultori au luat puțină miere. Eu am avut mai bine, se pare că am avut cîmpuri bune, soiuri bune. sînt mulțumit de rezultat", a spus apicultorul.

Tînărul apicultor este ajutat de soția sa, Elia, care știe și ea multe despre creșterea albinelor.

Mulți ani de experiență în apicultură l-au învățat pe Iosif cum să rezolve multe probleme. Au fost perioade în care a vrut să renunțe la această activitate. În aceste momente, tatăl său l-a sprijinit. O altă dificultate a fost întîmpinată în acest an. Situația cu prețul mierii îi va determina pe mulți oameni, inclusiv pe el, să plece în străinătate, spune Iosif Songrov.

Prețul cu ridicata al mierii a scăzut pînă la nivelul prețului zahărului.

"Anul acesta prețul mierii este foarte supărător. La ora actuală, angrosiștii oferă 24-25 de lei pentru mierea de floarea-soarelui. Acesta este practic prețul zahărului. Nu-mi amintesc un asemenea preț", a spus apicultorul.

După cum recunoaște Iosif, apicultorii pot fi comparați cu societatea de astăzi, ei muncesc în folosul familiilor de albine, la fel ca și noi. Și, cel mai important, avem ce învăța de la ei.

6
2
4
3
2

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?