Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3996

Postica: Un protest plătit nu-i automat unul ilegal

18 oct. 2022,, 08:46   Societate
2111 0

Finanțarea unui protest de principiu nu poate duce la definirea acestuia ca fiind legal sau ilegal, pentru că legea nu interzice „stimularea” participanților.

O spune juristul Alexandru Postica, expert în cadrul Asociației „Promo-LEX”, cu referire la protestele antiguvernamentale organizate de Partidul Șor.

„Din anchetele jurnalistice publicate, care conțin anumite probe incontestabile, (putem afla că) unii au fost cumpărați, să spunem așa, să participe la această întrunire. Dar nici măcar acest fapt nu duce la ilegalitatea acestei întruniri. Cel puțin, conform legii, nu-i interzis să stimulezi (financiar) pe cineva. Altă problemă e că această cheltuială trebuie s-o declari. Dar acesta este un alt compartiment și o altă etapă”, a declarat Alexandru Postica în cadrul unei dezbateri organizate de IPN.

Expertul spune că înțelege nemulțumirea celor care declară că protestele respective ar fi cumpărate sau finanțate ilegal, dar îi îndeamnă să admită faptul că există și protestatari care „stau de bună voie” acolo. „Respectiv, nu trebuie să generalizăm și să-i amestecăm pe toți într-un grup”.

Dar, pe lîngă drepturi, mai există și obligații, amintește juristul, vorbind despre acuzațiile de încălcare a ordinii publice aduse protestatarilor. „Organizatorii pot să-și creeze un comitet care să se preocupe de buna organizare a întrunirii. Să nu uităm că anume organizatorului îi revine (obligația) ca protestul să fie unul pașnic, iar rigorile legii să fie respectate”. Totuși, potrivit lui Alexandru Postica, în cazul protestelor de amploare e „imposibil” să se garanteze un comportament impecabil din partea tuturor participanților. „Doi la mînă, nu se exclude și intenția organizatorilor de a provoca (...) ca să se justifice în calitate de victimă în raport cu guvernarea”, admite expertul.


Aici intervine sarcina poliției și autorităților locale să gestioneze situația. „În cazul în care se comite o ilegalitate de către un participant sau mai mulți, aceștia trebuie să fie înlăturați, lucru prevăzut expres de lege”, spune Alexandru Postica. Potrivit lui, legea deja conține instrumentele necesare pentru asigurarea ordinii publice, fără a fi necesară „dublarea” acestora prin dispoziția Comisiei pentru Situații Excepționale.

La fel, expertul de la Promo-LEX consideră că o situație excepțională care durează deja a șaptea lună nu poate justifica interzicerea unei întruniri, atît timp cît aceasta rămîne pașnică și întrunește anumite cerințe de bază.

1
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?