Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 508
Preşedintele stiri: 4002

Popovici: Situația în sistemul de învățămînt din R.Moldova se agravează

11 iun. 2022,, 13:00   Societate
2796 0

În condițiile crizei economice care a cuprins țara noastră, există riscul ca și sistemul de învățămînt să intre în colaps, atenționează fostul ministru al Educației Corneliu Popovici.

Potrivit lui, criza din ultima perioadă generată de cresterea prețurilor va amplifica „maladiile cronice” ce au afectat sistemul educațional cum ar fi salariile mici, deficitul de cadre didactice, lipsa infrastructurii, îmbătrînirea corpului profesoral.

Noi vrem economie, noi ne dorim justiție, noi ne dorim o societate dezvoltată, dar cum poți să obții toate acestea fără educație? Cum să obții un popor unit fără educație? Educația stă la baza întregii societății. Dacă nu vom ține cont de educație, avem șansele să dispărem și ca țară și ca popor. Educația a devenit cu părere de rău pentru unii politicieni ceva de mîna a doua, deși în campania electorală toți acordă atenție educației, după ce obțin puterea ei practic uită.

De aceea, avem la etapa actuală școli fără infrastructură, salariul pentru profesori care reprezintă nu mai multe de 80% din salariul mediu pe economie, avem un exod al profesorilor din sistem, avem îmbătrînirea cadrului didactic, nedorința tinerilor absolvenți de la facultățile pedagogice de a veni la școală. În fiecare an avem un deficit de peste 2000 de cadre didactice.

Situația se agravează, iar în condițiile crizei care a cuprins R.Moldova, cred că școlile vor avea de suferit foarte mult, a relatat fostul ministru al Educației în cadrul unei emisiuni la Primul în Moldova.


Corneliu Popovici a amintit și despre consecințe nefaste care le-a avut asupra situației din sistemul educației criza pandemică. Instruirea la distanță a fost un adevărat chin și pentru profesori, și pentru copii, și pentru părinți, afirmă fostul ministru. Spre regret, spune el, țara noastră nu a fost pregătită să vadă acea criză ca o oportunitate pentru schimbări în bine în sistemul educațional.

”Deși criza pandemică a lovit dur sistemul educațional din Moldova, producînd pagube sufleteşti şi materiale prea mari, ea (pandemia) a oferit oportunitatea de a regîndi viitorul educației. Spre regret, în condițiile lipsei unor politici durabile și consecvente în materie de educație, această oportunitate a fost ratată. Cu toate acestea, sînt sigur că va veni timpul cînd normalitatea va fi restabilită în sistemul educațional din țara noastră, iar politicile în domeniu își vor recăpăta locul bine meritat în cadrul agendei mai largi de redresare a societății moldovenești”.

2
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?