Coronavirus stiri: 8213
Obiectiv european stiri: 316
Criza energetică stiri: 931

Fost ministru: Profesorul trebuie să aibă un salariu mai mult decît decent

9 iun. 11:00   Societate
1828

Educația trebuie susținută, profesorul trebuie să aibă un salariu mai mult decît decent, în caz contrar riscăm să ne pierdem viitorul, susține fostul ministru al Educației, Corneliu Popovici.

Fostul ministru și-a exprimat regretul în legătură cu faptul că salariile în sfera învățămîntului din R.Moldova rămîne demotivante de zeci de ani, chiar dacă au fost tentative de a identifica resurse financiare suplimentare.

„Un profestor trebuie să aibă un salariu mai bun decît cel decent, profesorul trebuie să aibă un salariu mai mare cu cel puțin 30-50% decît salariul mediu pe economie, deoarece profesorul nu are alte activități decît cea pedagogică, el nu poate să meargă la piață să vîndă, el nu poate să se ocupe cu munci agricole. Profesorul trebubie să facă lecții de calitate și să aibă timp să pregătească aceste lecții. El trebuie să aibă posibilitatea să-și întrețină familia, trebuie să-și cumpere o haină decentă ca să apară în fața copilului. Pentru că profesorul este în sine o imagine educativă pentru copii noștri

De aceea, profesorul nu poate să aibă cum are la moment un salariu care reprezintă doar 80% din salariul mediu pe economie, adică în jur de 7800 de lei. Deși foarte mulți profesori nici acest salariu nu îl au”, a relatat Popovici la „Primul în Moldova”.

Totodată, Corneliu Popovici atenționează că așa-numita reformă din învățămînt demarată încă 2014 așa și nu a avut rezultate vizibile, deși sub pretextul acestei reforme s-au închis mai multe școli.


„Pe mine la fel mă îngrijorează ce va urma. Odată cu începerea acelei așa-numite reforme, acele optimizări care au pus bazele distrugerii sistemului educațional din țara noastră, care și-a pus scop economisirea unor surse pentru sporirea salariului - la moment mă întreb unde sînt aceste surse. Școlile se închid , dar salariul nu se mărește”, a precizat fostul ministru.

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Experții vorbesc despre un posibil deficit de apă în Moldova. Ce ar trebui să facem?
Cartea neamuluiКатрук Валерий
Balade despre strămoșiСандуляк Владислав