Criza energetică stiri: 789
Preşedintele stiri: 3235
Puterea stiri: 7327
Obiectiv european stiri: 287

Politolog: “Confiscarea averii” este o inițiativă cu caracter politic puternic

2 feb. 09:00   Societate
4379

Proiectul de lege care prevede “confiscarea extinsă” a averii politicienilor corupți este o inițiativă cu caracter politic puternic. De această părere este politologul, Dionis Cenușă.

Într-o postare pe canalul său de telegram acesta menționează că este însă important ca proiectul de lege propus de Maia Sandu să se aplice indiferent de criterii politice și să vizeze actorii din spațiul politic și public, indiferent de partidele politice care i-au promovat (PCRM, PLDM, PD, PL, PSRM etc.).

”Este extrem de interesant de urmărit care va fi evoluția proiectului de lege privind confiscarea extinsă, propusă de către președinție. Câteva aspecte merită atenție:

- Probabil asemenea proiect de lege ar fi trebuit să vină din interiorul parlamentului, după dezbateri și consultări publice. Discuția în jurul acestei legi poate fi utilă pentru a stimula discuții în societate despre intoleranța față de orice tip de corupție, dar mai ales cea politică. Altfel, riscăm să separăm dezbaterea între corupția elitelor și cea a corupției celorlalți (corupția endemică). În realitate, Moldova se confruntă cu o corupție endemică, chiar dacă “peștele a fost și imcă este stricat de la cap (în unele porțiuni, deși nu printre guvernanții din prima linie)”.

- Același proiect de lege putea să vină din partea PAS, adică de la majoritatea parlamentară, nu neaparat de la președinție. Însă este clară intenția guvernării de a reînnoi conexiunea dintre agenda anti-corupție a guvernării cu profilul politic al Președintelui Sandu, astfel clădind în continuare imaginea “președintelui anti-corupție”. Nu e nici nice ceva bun, nici ceva rău, e o simplă constatare.


- Probabil, cea mai semnificativă parte a inițiativei privind “confiscarea extinsă” ține de dimensiunea temporală. Mai exact, va avea legea cumva vreun caracter retroactiv sau nu? De regulă, este logic ca efectele unei legi noi să nu fie retroactive (principiul predictibilității), dar extinderea aplicării confiscării ar putea fi un puzzle al viitorului mecanism de evaluare a judecătorilor și procurilor. Or, indiferent de momentul îmbogățirii prin acte de corupție, pentru cei care dețin funcții în momentul intrării în vigoare a legii și mecanismelor conexe, legea ar putea avea efect retroactiv în mod indirect. Ar fi recomandat ca legea să fie consultată cu Comisia de la Veneția, dar și pe intern”, a scris Cenușă.

Potrivit lui Cenușă, prin combaterea corupției politice nu trebuie în niciun caz de înlocuit sau plasat ca prioritate secundară corupția endemică. Ambele trebuie combătute concomitent și ambele vor avea efecte pozitive asupra percepției publice vizavi de incidența corupției în viața cotidiană.

4

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Moldova, împreună cu Ucraina, a primit statutul de țară candidată la UE. Cum, în opinia dumneavoastră, se va schimba viața moldovenilor?
Cartea neamuluiКатрук Валерий
Balade despre strămoșiСандуляк Владислав