COVID-19 în MOLDOVA  Mai multe detalii

TEMELE PRINCIPALE Toate Știrile

mai multeminimizează

Ploșnița: Judecătorii se temeau să ia deciziile corecte (VIDEO)

Ploșnița: Judecătorii se temeau să ia deciziile corecte (VIDEO)

În Moldova, nu avem absolut nici o responsabilitate a judecătorilor pentru sentințele pe care le pronunță.

În cazul emiterii ordinelor de arest pentru anumite infracțiuni sau chiar suspiciuni, nici un judecător nu a fost tras la răspundere atunci cînd o persoană a stat în penitenciar timp de 5-6-8 luni fără nici un motiv. Acest lucru a fost relatat de către președintele Uniunii Avocaților Emanoil Ploșnița în cadrul emisiunii „Glavnîi vopros” cu Iulia Fedorova la postul de televiziune NTV, transmite enews.md.

- Corupția este principalul blestem. Care alte probleme, defecte mai puțin evidente au ucis și continuă să ucidă sistemul de justiție?


„Elementul principal care ucide justiția este corupția. În al doilea rînd, nu există nici o responsabilitate a judecătorilor pentru sentințele pe care le pronunță. În cazul emiterii ordinelor de arest pentru anumite infracțiuni sau chiar suspiciuni, nici un judecător nu a fost tras la răspundere atunci cînd o persoană a stat închisă timp de 5-6-8 luni fără nici un motiv.
Cred că în această perioadă instituția responsabilității judecătorilor a lipsit complet. Nu vreau ca judecătorii să fie trași la răspundere penală pentru decizii sau sentințe. Am vorbit despre situația din justiție de ani buni, dar nimeni nu i-a acordat atenție. A fost un astfel de sistem, încît judecătorul s-e temea să ia vreo hotărîre. Acesta este cel mai grav element care a afectat sistemul judiciar. Dacă primea o dispoziție de la Procuratura Anticorupție, știa că trebuie să pronunțe o sentință de condamnare. Atunci cînd un judecător se teme să ia o decizie corectă, aceasta nici nu se mai examinează”, a spus Ploșnița.

Citește-ne pe Telegram, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
loading...
Mai multe

Sondaj Toate

load