X 
Transnistria stiri: 1442
Preşedintele stiri: 4062

Pascaru: ”Moldova trebuie să meargă în instanța UE pentru a cere închiderea hidro-centralelor de pe Nistru”

29 mai. 13:05   Societate
12362 0

Republica Moldova trebuie să meargă în instanțele europene pentru a cere închiderea imediată a hidro-centralelor de pe Nistru.

Declarația a fost făcută de vice-președintele Fundației ecologice ”EcoDava”, Nicolae Pascaru.

”Noi am văzut o noutate unde o doamnă din Ucraina care trăiește pe malul rîului Nistru arată niște imagini video unde rîul practic este secat. Cu toate că Apele Moldovei anunță că țara noastră nu este afectată de acest fenomen hidraulic, totuși vedem că construcția Stațiilor hidrocentrale pe rîul Nistru, promovată de Europeni, este o catastrofă ecologică și această catastrofă va fi vizibilă în timp. Într-un mileniu cînd lumea se întoarce la resursele regenerabile de energie electrică, toate aceste încercări de a distruge albia rîului Nistru este o crimă. Eu nu știu cît de abili au fost acei politicieni care au permis construcția acestor hidro-centrale, dar vedem că anume europenii, împreună cu oligarhii ucrainei au lobat foarte puternic construcția hidrocentralei pe Nistru. Acum noi urmărim secarea în proporție de 99% a acestui rîu în Ucraina și anume în zona Hotinului. Acum ar trebui să se implice mai mult organizațiile UE de ecologie, partidele verzi”, a declarat Pascaru pentru redacția Noi.md.

Totodată, acesta a menționat că acum, mai mult ca oricînd această problemă trebuie să fie discutată la nivel înalt.

”Această problemă trebuie discutată la nivel înalt, la nivel mondial și european, pentru că aceasta reprezintă o adevărată catastrofă ecologică. Din acest rîu se alimentează cîteva țări, acest rîu este folosit pentru irigare și vedem că acest egoism al Ucrainei practic distruge fauna regională. Această problemă trebuie înaintată în primul rînd deputaților din Parlament care sînt în Comisia pe mediu ca ei să meargă în judecata europeană, pentru că este o întrebare care amenință securitatea națională. Dacă seacă rîul Nistru, populația țării nu va avea apă. Organizația EcoDava cerem Parlamentului Republicii Moldova ca această problemă să fie discutată în plenul legislativului și să discute despre problema Nistrului. Puterea trebuie să cheme la discuții atît experți internaționali, cît și reprezentanții Ucrainei, să cheme și experți locali și să caute soluții. Pentru a salva rîul Nistru trebuie găsite soluții urgente, iar aceste hidtro-centrale trebuie oprite, ori trebuie de atras atenția la nivelul apei pompat pentru a evita distrugerea ecosistemului, pierirea peștilor pentru că se distruge tot mediul din jur. Chemăm Parlamentul să se sesizeze și să găsească soluții pentru a merge în judecata europeană pentru a închide aceste hidro-centrale”, a punctat Pascaru.


Amintim că în rețelele sociale a apărut un video filmat în satul Braga (Ucraina), aflat vis-a-vis de Cetatea Hotin. Din imagini se vede că Nistrul aproape că nu mai are apă.

Într-un răspuns la solicitarea redacției Noi.md, Ministerul Mediului a oferit precizări în contextul unor imagini video apărute în rețelele sociale, din care se vede cum rîul Nistru este secat lîngă o localitate ucraineană.

"Referitor la imaginile apărute în spațiul public, care arată fluviul Nistru filmat în zona orașului Hotin, Ucraina, Ministerul Mediului și Agenția „Apele Moldovei” anunță că Republica Moldova nu este și nu va fi afectată de aceste fenomene hidrologice, deoarece scurgerea pe teritoriul țării este compensată din lacul de acumulare Nistrean ce asigură un volum suficient pentru acoperirea necesității atît pentru alimentarea cu apă a populației cît și menținerea condițiilor de viață din ecosistemele acvatice.

Situația prezentată în imaginile video s-a creat din cauza deversărilor din lacul de acumulare Nistrean în perioada aprilie-mai, a debitelor mici cauzate de lipsa precipitațiilor în munții Carpați și revenirii fluviului Nistru în albia sa naturală în această regiune.

Pe acest subiect Agenția „Apele Moldovei” este permanent în contact cu instituțiile de resort din Ucraina".

34
2
0
4
7

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce vor duce modificările la Codului Penal privind extinderea noțiunii de ”trădare de patrie”?