Transnistria stiri: 1443
Preşedintele stiri: 4063

Ilya Trombițki: "Ideea de a construi 6 centrale pe Nistru s-a compromis deja"

15 iun. 17:00   Societate
7145 0

Ideea construirii pe Nistru a șase hidrocentrale în cascadă și-a compromis deja sinele.

Această opinie a fost exprimată de ecologistul cunoscut, directorul executiv al Asociației Internaționale a Păstrătorilor Rîului Nistru Eco-TIRAS, doctor în științe biologice, Ilia Trombițki, vorbind în talk-show-ul "Fără cravată cu Alexandru Stahurski" pe canalul N4, transmite Noi.md.

El crede că implementarea de către Ucraina a planurilor de construcție a acestor hidrocentrale va fi posibilă doar în cazul degradării puterii în Ucraina în direcția în care a fost.

"În opinia mea, aceste șase hidrocentrale nu pot oferi multă energie din cauza faptului că sînt planificate să fie construite în partea de cîmpie a Nistrului. Diferența de nivel a apei acolo este mică. În consecință, nu pot oferi multă energie. În opinia mea, au fost concepute pentru a fura mulți bani în timpul construcției. Desigur, înainte de război. Sper că autoritățile actuale ale Ucrainei vor fi ocupate cu soluții mai raționale și acest lucru nu se va întîmpla", a spus Ilia Trombițki.

Ecologistul cunoscut a atras, de asemenea, atenția asupra faptului că recent a avut loc la Berlin o conferință privind reconstrucția Ucrainei, și acolo "abordarea verde" a sunat destul de bine. Au participat acolo, inclusiv specialiști calificați din Moldova.


"Cred că, deoarece acest proces va fi finanțat de Occident, Occidentul va monitoriza ecologia acestor procese. Și ideea celor șase hidrocentrale s-a compromis deja în principiu", a remarcat directorul executiv al Asociației Internaționale a Păstrătorilor Rîului Nistru Eco-TIRAS.

El a indicat, de asemenea, că Rusia, prin mass-media sa, încearcă să folosească acest factor, să pedaleze această situație, arătînd că Ucraina este vinovată pentru situația de pe Nistru. Pentru ei, acesta este unul dintre elementele de confruntare între Ucraina și Moldova în sensul că, dacă Ucraina va construi aceste hidrocentrale, atunci Moldova va avea probleme.

"Ei doresc să susțină un astfel de conflict. În principiu, atît Moldova, cît și Ucraina, ambele sînt interesate să nu creeze conflicte, să păstreze situația în care rezolvăm problemele care apar prin mijloace pașnice. În opinia mea, acesta este drumul corect. Pentru el a fost creat tratatul Nistrului, unde totul este stipulat. Trebuie doar să urmăm acest tratat, fără a permite exagerări în sensul că unul dintre utilizatorii de apă ocupă o poziție dominantă. Prin urmare, acest moment trebuie, de asemenea, luat în considerare. Adică situația se dezvoltă totuși mai mult într-o direcție pozitivă decît pînă acum", a subliniat ecologistul cunoscut.

17
1
0
2
1

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce vor duce modificările la Codului Penal privind extinderea noțiunii de ”trădare de patrie”?