X 
Transnistria stiri: 1442
Preşedintele stiri: 4063

Radu Cazacu: „Tratatul de la Nistru a ajutat foarte mult Moldova și Ucraina”

16 iun. 14:20   Societate
3711 0

Tratatul Nistrean a fost de mare ajutor pentru Moldova și Ucraina în cooperarea lor.

Această opinie a fost exprimată de vice-directorul Agenției Apele Moldovei, Radu Cazacu, în cadrul emisiunii "Fără cravată cu Alexandru Stahurski" de pe canalul N4, relatează Noi.md.

Potrivit lui, de la semnarea acestui document, de la crearea Comisiei Nistrene moldo-ucrainene, de la formarea grupurilor de lucru, partea moldovenească a stabilit relații foarte bune cu partea ucraineană.

"Multe probleme încercăm să le rezolvăm și le rezolvăm la nivelul comisiei, sau la nivelul grupurilor de lucru, sau chiar la nivelul agențiilor noastre de apă", a spus Radu Cazacu.

Ca exemplu, el a menționat situația cooperării cu Ucraina, când am avut o inundație destul de mare în anul 2020.


"Ucraina ne-a ascultat atunci. Și ei au redus volumul de apă care, în principiu, asigura securitatea Moldovei, dar nu a permis repetarea inundațiilor care au avut loc în 2008 sau în 2010. Astfel, Comisia Nistreană funcționează eficient", a remarcat vice-directorul Agenției Apele Moldovei.

Potrivit lui, părțile au încă un tratat din 1994, dar acesta nu este la fel de eficient ca Comisia Nistreană, deoarece în Comisia Nistreană sunt reprezentate nu doar structurile de stat, ci și autoritățile locale, știința, organizațiile neguvernamentale.

"Ei participă la acest dialog, și acest lucru este foarte important. Pentru că în acest caz este mai ușor să găsești puncte comune de contact", a subliniat Radu Cazacu.

El a menționat, de asemenea, că Tratatul Nistrean este un tratat bazinal, care acoperă nu atât râul Nistru, cât întregul bazin, iar problemele care apar, problemele sunt considerate de părți la nivel bazinal.

"De exemplu, cum ar fi depozitul de deșeuri din amonte al Nistrului, sau instalațiile de epurare din Soroca. Este bine că în cele din urmă am reușit să eliminăm această problemă de pe ordinea de zi, datorită proiectului de construcție a instalațiilor de epurare, finanțat de Banca Mondială", a spus vice-directorul Agenției Apele Moldovei.

Potrivit lui, Comisia Nistreană se întrunește cel puțin o dată pe an, și există grupuri de lucru ale părților. În aceste grupuri de lucru lucrează specialiști din diferite domenii.

"De exemplu, există Grupul de Lucru pentru Managementul Bazinului Nistrului, Grupul de Lucru pentru Situații de Urgență, Grupul de Lucru pentru Monitorizarea Schimbului de Date, pentru Biodiversitate și așa mai departe. Iată că Comisia Nistreană se întrunește o dată pe an și discută rezultatele muncii acestor grupuri de lucru. Iar grupurile de lucru au planurile lor, care sunt aprobate de comisie pentru un an, și iată că pe parcursul anului grupurile de lucru deja lucrează la nivel de experți", a accentuat Radu Cazacu.

3
1
1
2
7

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce vor duce modificările la Codului Penal privind extinderea noțiunii de ”trădare de patrie”?