COVID-19 în MOLDOVA  Mai multe detalii

Pascaru: Academicienii de la București jonglează cu falsuri

Pascaru: Academicienii de la București jonglează cu falsuri

Unii academicieni de la București jonglează cu falsuri cînd afirmă că Ștefan cel Mare este numai domnitorul lor.

Astfel a comentat liderul Mișcării Naționale „Voievod” declarațiile recente ale unor academicieni români, care, spune el, încearcă prin falsuri să conteste apartenența simbolului Ștefan Cel Mare la moldoveni.

„Ștefan cel Mare a fost domnitor al Moldovei, voievod moldoven care a luptat pentru Țara Moldovei. Avem falsificarea documentelor istorice cînd se spune că Ștefan cel Mare ar fi ocrotitor al Țărilor Române. Să nu uităm că în niciun document de-a lui Ștefan, în scrisorile sale, nu este menționată Țara Românească. În scrisorile sale găsim formularea: „Eu, Ștefan cel Mare, domnitor al Moldovei...”. Ștefan niciodată nu s-a numit domnitor al Valahiei, cu toate că a pus pe tronul Valahiei mai mulți succesori de ai săi, niciodată nu a făcut unirea. El înțelegea că nu poate fi unire între aceste două pămînturi. Mitul unirii a fost exlcus”, a explicat Pascaru.


"În 1953 a fost tradusă din documente Ungrovlahia, de către academicieni români, drept Țara Românească, anume pentru a face mai mare mitul Țării Românești", a adăugat activistul.

Nimeni nu poate contesta faptul că Ștefan cel Mare este un simbol central al neamului moldovenesc, mai subliniază liderul Mișcării Voievod.

„În R.Moldova sînt sute de sate, orașe, localități fondate anume de voievodul Ștefan cel Mare. Noi avem toți dreptul să afirmăm că Ștefan este al nostru, al moldovenilor din R.Moldova. Academicienii români merg pe o direcție falsă a istoriei, ei prefac acele evenimente în propagandă”.

Și Declarația de Independență a R.Moldova confirmă că sîntem succesori de drept ai Țării Moldovei, subliniază deputatul.

„În Declarația de Independență este ferm stipulat dreptul istoric și de neam, și ca statut juridic, al Țării Moldovei. Moldovenii au păstrat memoria, gloria tradiția, cultura, inclusiv limba moldovenească. Moldovenii din R.Moldova nu s-au rusificat, și nici românizat, au rămas moldoveni”, spune Nicoale Pascaru.

Liderul Miășcării subliniază că R.Moldova respectă viziunea moldovenilor de peste Prut, dar a declarat că se pronunță pentru unificarea într-un discurs comun a moldovenilor de pe ambele maluri ale Prutului.

„Înțelegem că în secolul XXI nu putem să schimăm hotarele, petru că asta este istoria. Dar să ne unim cultura, tradițiile, istoria noastră spiritual în Moldova Mare este posibil. Avem un cod genetic istoric comun”, a conchis Pascaru.

Citește-ne pe Twitter, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
loading...
Mai multe

Sondaj Toate

load