Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 4000

Simboluri interzise: Totul depinde de scop și context

17 mai. 2023,, 10:00 (reactualizat 18 mai. 2023,, 18:02)   Analitică
8218 0

Cetățenii care în timpul evenimentelor tradiționale, consacrate Zilei Victoriei, au purtat panglica Sf. Gheorghe, continuă să fie citați de poliție pentru a depune mărturii și a lua cunoștință de procesele verbale privind infracțiunea administrativă.

În vizorul organelor de drept au ajuns cel puțin 180 de persoane, care au folosit acest simbol după recenta decizie a Curții Constituționale (CC). Ea vorbește despre legalitatea purtării panglicii Sf. Gheorghe, dacă în acest fel nu este propagată agresiunea militară și crimele contra umanității.

Unii numesc verdictul CC înțelept, alții – absurd și neașteptat, dar majoritatea comentatorilor cred că acum legitimitatea sancțiunilor pentru panglica Sf. Gheorghe în multe cazuri este îndoielnică. Pentru a evita anularea procesului verbal, poliția va trebui să prezinte dovezi care confirmă utilizarea simbolurilor în scopuri ilegale, de propagandă. În caz contrar, apare problema respectării normelor, care le garantează cetățenilor libertatea de exprimare a ideilor și opiniilor.

CC a venit cu explicații

Decizia privind interzicerea simbolurilor a fost luată de partidul care guvernează Moldova în aprilie, trecut. Parlamentul a aprobat amendamentele legislative, care interzic demonstrarea literelor «Z» și «V», folosite drept simbol al armatei rusești, precum și purtarea panglicii Sf. Gheorghe . Conform legii, panglicile, semnele, literele sau combinațiile lor, folosite ca elemente distinctive ale agresiunii Rusiei în Ucraina, au fost interzise pe teritoriul Republicii Moldova.


Legea care restricționează purtarea panglicii bicolore negru-oranj, a fost condamnată de mulți locuitori ai Moldovei, care tradițional participă masiv la evenimentele festive din Ziua Victoriei. Rezultatele recentului sondaj al opiniei publice arată că 30% din cetățenii RM susțin interzicerea panglicii Sf. Gheorghe, iar 51% s-au pronunțat împotriva acestei decizii.

În aprilie, 2023 CC a satisfăcut parțial adresarea deputaților-socialiști Adrian Lebedinschii și Grigore Novac privind Legea privind interzicerea simbolurilor «V», «Z» și a panglicii Sf. Gheorghe. Instanța a stabilit, că sancțiunile pot fi aplicate doar în cazul în care organele de drept vor putea demonstra că panglica bicoloră a fost folosită în scopul propagării războiului, agresiunii și a crimelor de război.

În același timp CC a examinat adresare unui cetățean sancționat – Ion Pîntea, și a recunoscut neconstituționale unele stipulări ale legii contestate. S-a ținut cont de faptul, că în anul care s-a scurs multe dintre amenzile aplicate pentru purtarea panglicii Sf. Gheorghe au fost anulate de instanțele de judecată. Căci poliția i-a amendat chiar și pe cei, care duceau portretele părinților lor, împodobite cu panglica bicoloră, în timp ce acțiunea de serbare a Zilei Victoriei este pașnică și nu face parte din categoria «propaganda războiului» .

Deja a doua zi după emiterea verdictului, CC a publicat un comunicat de presă, în care a declarat atacuri și critici nefondate. «Curtea nu a "restabilit", nu a "legiferat" purtarea panglicii negru-oranj sau a altor simboluri, reglementate de legile contestate și propagate în spațiul public. Curtea a stabilit, că sancționarea utilizării acestor simboluri este constituțională. Dar pentru ca persoana să fie pedepsită, trebuie să fie stabilit că simbolul a fost folosit pentru a justifica sau glorifica actele de agresiune militară, a crimelor de război sau a crimelor împotriva umanității », - se spune în declarația CC.

Documentul concretizează, că funcționarii publici au obligația să verifice contextul în care a fost utilizat simbolul și să stabilească scopul urmărit de persoana concretă. CC subliniază, că nu în toate cazurile sancțiunile pentru folosirea simbolurilor urmăreau atingerea unui scop legal. Dacă aplicarea sancțiunilor este întemeiată, potrivit judecătorilor CC, pedeapsa aplicată trebuie să fie proporțională gravității faptei.

«Prin prisma legii»

În scurt timp după publicarea poziției CC, deputatul PAS Lilian Carp, care a fost unul dintre inițiatorii legii privind interzicerea panglicii Sf. Gheorghe, a declarat că în parlament va fi înregistrat un proiect de lege nou, care va restricționa folosirea acestor simboluri. Dar înainte de aceasta, din spusele sale, urmează consultări cu experții în dreptul constituțional. Carp crede că decizia CC este ambiguă, iar sancțiunile pentru purtarea panglicii bicolore – conforme legii.

Intenția fracțiunii parlamentare majoritare de a înregistra un nou proiect de lege privind interdicția de a purta panglica Sf. Gheorghe a confirmat-o și deputatul Vitalie Jacot în emisiunea televizată «По фактам с Юлией Федоровой».

Pe de altă parte,deputata PAS Olesea Stamate, președinta comisiei parlamentare juridice, numiri și imunități, a recunoscut pe pagina sa socială, că «pur teoretic Curtea a apreciat corect ». Dar, potrivit ei, la aplicarea practică a legii apar complicații, dat fiind că polițiștii va trebui să demonstreze în instanță, dacă simbolul a fost folosit cu scopul de a propaga războiul.

Așa sau altfel, în ajunul Zilei Victoriei autoritățile au avertizat, că fiecare persoană va fi pedepsită pentru purtarea panglicii negru-oranj, în ciuda deciziei CC. Mărimea sancțiunilor variază între 4,5 mii și 9 mii de lei. Igor Grosu, președinte PAS și spicher al parlamentului, a declarat că «decizia Curții Constituționale a dezorientat puțin oamenii», unii au interpretat-o eronat, deși în practică «nimic nu s-a schimbat».

Viorel Cernăuțeanu, șeful Inspectoratului General de poliție, a anunțat că panglica Sf. Gheorghe este un simbol activ al agresiunii militare din Ucraina, iar persoanele care o vor purta în timpul evenimentelor organizate cu ocazia zilei de 9 mai, vor fi amendate. Din spusele polițistului, ea poate fi purtată numai pe medalii și decorații. Cernăuțeanu a mai concretizat, că au fost recunoscute neconstituționale doar prevederile privind simbolurile ce pot fi confundate cu semnele invaziei ruse în Ucraina. Celelalte, inclusiv interdicția de a purta panglica bicoloră, rămîn în vigoare și fiecare caz va fi examinat «prin prisma legii».

Anul acesta la 9 mai la evenimente au participat zeci de mii de oameni în peste 500 de localități din țară. Mulți, în ciuda interdicției, purtau la piept panglica Sf. Gheorghe, fapt care a atras atenția organelor de drept. Mai mult, unii duceau drapele în culori negru-oranj. În vizorul poliției au ajuns cel puțin 180 de persoane, dintre care 9 – deputați în parlament. Poliția nu a dat nume, dar jurnaliștii i-au văzut pe Igor Dodon, Vladimir Voronin, Alexandr Nesterovschii și alți deputați ai partidelor socialiștilor și comuniștilor, cu panglica Sf. Gheorghe la piept. Din datele poliției, cu simboluri analoge au fost observați un șir de funcționari din Găgăuzia și alte regiuni.

Anul trecut, pentru folosirea simbolurilor interzise, poliția a tras la răspundere 174 de persoane, inclusiv 17 deputați. Deși inițial fusese numit un număr de infractori de două ori mai mare. Cel puțin 70 din cazurile documentate au fost contestate în instanță. Observatorii prezic, că în anul curent numărul contestărilor împotriva sancțiunilor aplicate va fi și mai mare.

La fel ca și acum un an, PSRM și-a declarat intenția de a contesta procesele verbale. «Fiecare proces verbal privind purtarea panglicii Sf. Gheorghe de Ziua Victoriei va fi contestat în instanță. Ne exprimăm indignarea față de samavolnicia nejustificată a poliției, manifestată în lupta ilegală și obraznică cu participanții la manifestație care purtau la piept simbolul Marii Victorii – panglica Sf. Gheorghe », - se spune în declarația partidului. Toți cetățenii, care au primit procesele verbale, au fost îndemnați să anunțe acest fapt la telefonul liniei fierbinți deschise de PSRM: (022) 855 853.

Legitimitate discutabilă

Autoritățile menționează, că decizia CC a complicat mult lucrul MAI, reprezentanții căruia vor fi nevoiți să explice în instanță dacă persoanele amendate au propagat sau nu agresiunea militară. «Colaboratorii poliției care au perfectat procesele verbale au acționat legal, cel puțin la constatarea faptului. Dat fiind că CC nu a anulat legea, ci a concretizat cazurile în care acest simbol a fost sau nu folosit ca agresiune militară», - a declarat Lilian Carp, subliniind că el consideră absurde și lipsite de logică explicațiile CC.

Alexandru Tănase, ex-președinte CC, numește «neașteptată» decizia CC privind panglica Sf. Gheorghe. «Este unica decizie de acest gen a Curții Constituționale, despre care cunosc eu», - spune el. Potrivit lui Tănase, decizia CC nu este argumentată, provoacă confuzii și așa cum a fost formulată nu permite aplicarea sancțiunilor.

«Recursul deputaților trebuia declarat inacceptabil, pentru că legea în sine nu ridică întrebări privind constituționalitatea ei. Argumentul de bază în favoarea acestei afirmații îl putem găsi în opinia Comisiei de la Veneția, care nu a pus careva întrebări în raport cu această lege. Nu există nimic, care să poată fi tălmăcit așa, cum o face Curtea Constituțională. Este o chestiune adusă la absurd, care de facto cere un argument formal pentru a elimina din lege elementul-cheie, ce face inaplicabilă legea în întregime», - explică Tănase .

Din spusele sale, este naiv să așteptăm că de fiecare persoană se va apropia un polițist și o va întreba cu ce scop folosește panglica Sf. Gheorghe. «Situația este mai proastă de cum era înainte de adoptarea legii, pentru că modul în care a fost demontat mecanismul de sancționare lipsește legea de conținut», - crede fostul șef al CC.

În același timp, majoritatea comentatorilor zic că după decizia CC legitimitatea aplicării sancțiunilor pentru purtarea panglicii Sf. Gheorghe în multe cazuri, dacă în majoritatea lor, este discutabilă. Pentru a evita anularea procesului verbal privind infracțiunea, poliția va trebui să asigure baza probantă.

Deputatul PSRM Grigore Novac, unul dintre autorii adresării la CC, a menționat că amenzile aplicate contravin tuturor normelor democratice și legale, deoarece cetățenii au fost trași la răspundere doar pentru faptul că gîndesc altfel. El crede, că organele de drept și autoritățile nu au dreptul să sperie populația cu amenzi. «Puterea nu trebuie să lupte cu trecutul și cu simbolurile. Le place sau nu, unele simboluri fac parte din istorie. Puterea trebuie să lupte cu sărăcia și cu inflația,», - a menționat Novac.

Deputatul menționează, că amendarea participanților la evenimentele din 9 mai încalcă drepturile constituționale garantate și de legile naționale, și la nivel internațional. El face trimitere la p.1 a art. 32 din Constituția RM, care stipulează că «fiecărui cetățean îi este garantată libertatea convingerilor, opiniei și libertatea de exprimare publică prin cuvinte, imagini sau alte mijloace posibile ». În plus, potrivit lui, în art.10 al Convenției Europene a drepturilor omului se spune că fiecare are dreptul la libera exprimare.

«Cei care poartă acest simbol ca semn al păcii și memoriei celor căzuți în lupte pentru Patrie, au dreptul să-l folosească. Cetățenii au dreptul la libera exprimare a opiniei», - spune deputatul PSRM A.Lebedinschii.

În opinia lui Stanislav Pavlovschii, ex-ministru al justiției și ex-judecător la CEDO, după decizia CC populația Moldovei este în drept să poarte panglica Sf. Gheorghe și de Ziua Victoriei, și în alte zile, în timpul demonstrațiilor de sărbătoare, dacă această panglică este percepută «ca simbol al victoriei din a.1945». Din spusele sale, să demonstreze faptul propagandei războiului în cazul tragerii cuiva la răspundere este obligația autorităților, nu a cetățeanului. Pavlovschii menționează, că la aplicarea amenzii cetățeanul este în drept să conteste acțiunile poliției în instanță, iar instanțele de judecată au obligația să se supună deciziei CC.

Victor Surujiu

15
0
0
2
5

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?