X 
Transnistria stiri: 1307
Eurovision stiri: 493

Pachetul legislativ pentru reforma fiscală va fi publicat în Monitorul Oficial

17 aug. 2018,, 07:50   Societate
6489 3

Pachetul legislativ pentru reforma fiscală va fi publicat astăzi în Monitorul Oficial al Republicii Moldova. Documentele au drept scop stimularea mediului de afaceri, creșterea veniturilor populației, reducerea economiei subterane, a salariilor în plic, a evaziunii fiscale și a veniturilor nedeclarate.

Pachetul adoptat prevede: reducerea impozitului pe venit pentru persoane fizice de la 18% la 12%, prin stabilirea unei cote unice; reducerea contribuției angajatorului la Bugetul Asigurărilor Sociale de Stat de la 23% la 18% (se referă exclusiv la sectorul corporativ); dublarea scutirii personale, de la 11 280 de lei la 24 000 de lei. Totodată, cei care primesc salarii sub minimul de existență (1 862 lei în 2017) nu vor mai plăti impozite.

De asemenea, pentru industria HORECA s-a votat reducerea cotei TVA de la 20% la 10% pentru serviciile din restaurante, hoteluri, cafenele, catering etc.; pentru activitatea taximetriștilor se propune un regim special de impozitare a angajaților cu salarii sub 10 mii de lei lunar cu aplicarea unui impozit fix pe venit de 500 de lei lunar. Totodată, se măresc amenzile pentru activitatea fără licență, iar pasagerul poate refuza achitarea călătoriei dacă nu primește bon de casă.

La fel, pentru a aduce banii din economia subterană în cea reală, persoanele fizice pot declara voluntar bunurile nedeclarate, ele vor trebui să indice sursa venitului și să achite o taxă de 3% din valoarea bunurilor liberalizate pînă la 10 sau 20 decembrie 2018. De declararea voluntară a bunurilor nu vor beneficia funcționarii publici, cei care au deținut funcții publice după anul 2009: președinți, deputați, prim-miniștri, miniștri, viceminiștri, secretari de stat, secretari generali de stat, judecători, procurori, directori și adjuncți ai șefilor Serviciului de Informații și Securitate, Centrului Național Anticorupție, Serviciului Fiscal de Stat, Serviciului Vamal, Băncii Naționale a Moldovei, Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică, Agenției Naționale pentru Reglementare în Comunicații Electronice și Tehnologia Informației, Serviciului Prevenirea și Combaterea Spălării Banilor ș.a., dar și toți șefii băncilor fraudate și cei care au beneficiat de credite frauduloase, inclusiv de la băncile Investprivatbank, Banca de Economii, Banca Socială și Unibank. În așa mod, în Republica Moldova nu vor mai intra bani frauduloși sau proveniți din furtul miliardului ori alte ilegalități.

Pachetul mai prevede o serie de acțiuni care urmăresc să scadă presiunea și să stimuleze mediul de afaceri, printre care: majorarea de la 2 la 3 ani a termenului-limită de repatriere a valutei pentru rezultatele contractelor externe, controlul la fața locului se va face doar după verificarea actelor, limitarea atribuțiilor Serviciului de Informații și Securitate legate de investigarea infracțiunilor economice și anularea amenzilor și penalităților de întîrziere în cazul achitării impozitelor și taxelor pînă la 10 sau 20 decembrie 2018.


Pachetul legislativ va intra în vigoare la data de 1 octombrie curent.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre protestele fermierilor?