Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 503
Preşedintele stiri: 3997

Opinie: Taxele pentru obţinerea cetăţeniei în schimbul investiţiilor ar putea fi mai mari

16 noi. 2018,, 10:40   Societate
2532 2

Acordarea cetățeniei în schimbul investițiilor nu este un fenomen nou, astfel de programe fiind realizate în mai multe țări ale lumii, diferența o constituie doar suma taxelor prealabile și a investițiilor pentru obţinerea cetățeniei. În Moldova, aceste taxe ar putea fi mai mari.

Este o opinie exprimată de expertul în economie, doctorul în ştiinţe economice, Mihail Poisic, care a fost invitatul postului de televiziune RTR-Moldova pentru a comenta programul recent lansat de oficialităţi cu privire la acordarea cetățeniei moldoveneşti în schimbul investițiilor, transmite Noi.md.

"În principiu, acest lucru nu este un fenomen nou. Noi nu sîntem inițiatorii acestuia. Este important modul de aplicare. Persoanele care plătesc o taxă în avans, după care investesc în stat, primesc cetățenie. Dar nu toate statele sînt la fel", susţine Mihail Poisic.

Potrivit acestuia, de exemplu, în Elveția, pentru a obține cetățenia în cadrul unui program de acest fel, timp de 10 ani trebuie să achiţi un impozit de 250 de mii de euro pe an pe lîngă investiţiile făcute. În Cipru, taxa preliminară constituie 2 milioane de euro.

"La noi sumele sînt mult mai mici. În calitate de prototip au fost luate statele insulare și Malta. Dar chiar și Malta a avut o idee de a institui o taxă iniţială de 511 de mii de euro pentru cetățenie, dar, la insistența Uniunii Europene, suma a fost majorată pînă la 1,1 milioane de euro. Cît despre noi, au fost instituite sume ridicole”, afirmă expertul în economie.


Plus la aceasta, în opinia sa, plata acestor contribuții pentru cetățenie va fi un bilet de intrare pentru a obține dreptul de a cumpăra terenuri funciare, care acum nu pot fi vîndute străinilor, dreptul de a cumpăra pămînt fiind deţinut doar de cetățenii moldoveni. Și pentru aceasta, străinii vor plăti cu plăcere nu numai taxa iniţială, ci și mite, şi retrocomisioane.

Mihail Poisic afirmă că autoritățile doresc să atragă noi investiții în țară prin Programul de acordare a cetățeniei, pentru a dezvolta economia, dar a atenționat şi asupra faptului că în Moldova există o astfel de problemă precum exodul de capital, investițiile fug din țară. "Investițiile străine directe s-au redus de 3,5 ori, în timp ce în 2008 ele au crescut pînă la 711 milioane de dolari, acum sînt doar peste 200 de milioane de dolari. În plus, volumul creditelor scade", a spus el.

Expertul în economie consideră că dobîndirea cetățeniei moldovenești de către străini în cadrul acestui program va declanşa vînzări masive de terenuri în țară.

"Astăzi, mai mult de jumătate din populație este cea de la sat, sînt oameni care îşi au apropria bucăţică de pămînt. Dacă li se vor promite prețuri cu 20-30% mai mari decît cele actuale, ei își vor vinde parcelele și vor crește pe ele produse pe care Moldova nu are nevoie, dar care dau mai mult profit, de exemplu, rapiţă, după care nimic nu mai crește ", - a menţionat doctorul de economie.

El a subliniat că Moldova nu trebuie să-și piardă potențialul natural dat de Dumnezeu. "Toată lumea știe că produsele noastre sînt unice datorită calităților lor organoleptice, iar produsele străine sînt fără gust. Preţul de piaţă pentru produsele ecologice este de 3-10 ori mai mare", a subliniat Mihail Poisic.

În opinia sa, legile în baza cărora străinii pot obține cetățenia moldovenească prin investiții și prin cumpărarea de terenuri ar putea fi abolite.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?