X 
Cutremure stiri: 508

Opinie separată: Dragalin nu putea fi admisă la concursul pentru funcția de șef al Procuraturii Anticorupție

13 iul. 2023,, 11:20   Societate
6231 0

Veronica Dragalin nu putea fi admisă la concursul pentru funcția de șef al Procuraturii Anticorupție (PA), pentru că nu are studiile necesare, iar Consiliul Superior al Procurorilor (CSP) nu este în drept să se pronunțe pe seama echivalării diplomei de studii. Această concluzie figurează într-un document cu opinia separată a trei membri ai CSP, inclusiv președintele instituției.

Opinie separată formulată de către Eduard Varzar, Inga Furtună membri ai Consiliului Superior al Procurorilor și Angela Motuzoc, Președinte al CSP față de hotărîrea Consiliului Superior al Procurorilor nr.1-93/2022 din 30.05.2022 (art.74 alin.(1) lit.d) din Legea nr.3/2016 cu privire la Procuratură):

Prin hotărîrea CSP nr.1-51/2022 din 30.05.2022, s-a decis „1. A lua act de dosarele candidaților admiși în concursul la funcția de procuror-șef al Procuraturii Anticorupție. 2. A constata eligibilitatea procedurilor de preselecție a candidaților la funcția de procuror-șef al Procuraturii Anticorupție. 3. A stabili data desfășurării interviului în cadrul procedurii de selecție a candidatului la funcția de procuror-șef al Procuraturii Anticorupție – 07.06.2022.”, soluție adoptată cu votul majorității membrilor prezenți la ședință.

Nu susținem hotărîrea vizată a CSP și, fiind în dezacord cu poziția majorității, care a votat pentru adoptarea acesteia, formulăm prezenta opinie separată, în vederea expunerii raționamentelor de care ne-am condus.

Pentru concretizare notăm că noi am semnat hotărîrea CSP nr.1-51/2022 din 30.05.2022, însă acest fapt nu reprezintă acordul nostru cu soluția adoptată de majoritatea membrilor prezenți în ședință, ci rezultă din obligația stabilită prin prevederile art.77 alin.(7) din Legea nr.3/2016 cu privire la Procuratură, potrivit cărora „Hotărîrile Consiliului Superior al Procurorilor sînt motivate, sînt semnate de toți membrii prezenți în ședință și se publică, în termen de 10 zile lucrătoare de la data emiterii, pe pagina web oficială a CSP.


Hotărîrile CSP sînt semnate olograf sau, după caz, prin aplicarea semnăturii electronice.”, circumstanță care ne-a determinat ca, alături de semnătură, să facem consemnarea despre formularea opiniei separate.

Potrivit părții motivatoare a hotărîrii CSP nr.1-93/2022, „În cadrul ședinței CSP din data de 30.05.2022 au fost analizate dosarele de concurs ale candidaților, prin prisma respectării procedurilor legale, aferente etapei de preselecție a candidaților la funcția de procuror-șef al PA.

Ținînd cont de raționamentele de drept și de fapt care au generat acest exercițiu de referință, în rezultatul deliberării și exprimării votului de către membrii prezenți în ședință, CSP ia act de dosarele candidaților Victor Brînză, Octavian Iachimovschi, Adrian Bordianu și Veronica Dragalin, admiși în concursul la funcția de procuror-șef al PA și constată eligibilitatea procedurilor de preselecție a candidaților nominalizați.

În aceeași ordine de idei, avînd în vedere dispozițiile art.251 alin.(10) din Legea nr.3/2016, referitor la data limită de desfășurare a probei interviului, CSP a convenit asupra zilei de 7 iunie 2022 pentru intervievarea candidaților la funcția de procuror-șef al PA”.

Constatăm că, la adoptarea hotărîrii de referință, colegii noștri, majoritatea membrilor din CSP al Procurorilor, nu au luat în considerație prevederile normative care se circumscriu procedurii de apreciere și soluționare a raportului juridic dedus pentru examinare", transmite Noi.md cu referire la omniapres.md.

21
0
0
1
2

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Utilizați inteligența artificială în munca/studiile dumneavoastră?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав