X 
Transnistria stiri: 1382
Eurovision stiri: 504
Preşedintele stiri: 3997

Olesea Stamate: "În Moldova, se face multă justiție televizată"

1 apr. 15:43   Societate
2067 0

Olesea Stamate, deputata Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), consideră că în Moldova există tare multă justiție televizată, notează Noi.md.

"Noi avem tare multă justiție televizată și percepția asupra reformei justiției și asupra combaterii corupției este influențată în mod evident de ceea ce și cum se discută și cum se prezintă în spațiul public. Este bine că indicatorul privind combaterea corupției arată un scor mai bun pentru Moldova în anul 2023, dar nu neapărat aș lua acest indicator ca unul de bază pentru a evalua succesele în combaterea corupției și în reforma justiției", a declarat Olesea Stamate în cadrul emisiunii "7 zile cu Rodica Cravcenco".

Deputata, care a demisionat nu de mult din funcția de președinte al Comisiei Juridice, Numiri și Imunități din Parlament, a mai spus că, oricum, acest indicator este unul foarte important pentru Procuratura Anticorupție (PA), de altfel, pentru că PA urmează să intre în vetting.

"Toate pozițiile din cadrul PA intră în vetting, inclusiv ce a Veronicăi Dragalin. Este un an, care va pune un pic de presiune pe procuratura anticoruptie din perspectiva cî procurorii, intrînd în evaluare, vor fi preocupați de justificare, de răspuns la întrebări etc. Nu știu, care va fi modalitatea de acțiune a Comisiei Vetting, sper că îi vor lua treptat la evaluat", a menționat Stamate.

Aceasta a mai spus că nu a resimție așa-zisa "revoluție" în PA, anunțată anterior de șefa instituției, Veronica Dragalin.


"Eu nu am simtit-o. Trebuie să întrebăm cetrățenii despre percepțiile lor, dar dacă ne uităm la indicele percepției corupției, atunci am putea să spunem că ar exista o legătură. În general însă percepția corupției nu întotdeauna este legată de ceea ce se întîmplă, de fapt, în combaterea corupției și ce se prezintă în spațiul public", a mai spus deputata PAS.

Aceasta a mai adăugat faptul că, în opinia ei, "dacă comparăm cu statele europene, media numărului de procurori pe cap de locuitor, atunci Moldova este cu mult peste media europeană".

"Noi ar trebui să mergem spre reducerea numărului de procurori. Doar că această reducere impune o reformă sistemică în activitatea organului de urmărire penală. Ar trebui revizuite competențele ofițerului de urmărire penală, astfel încît o parte din competențele, pe care acum le exercită procurorul și care nu-i sînt tocmai proprii, să treacă la ofițerul de urmărire penală. Trebuie să întărim instituția ofițerului de urmărire penală, iar acest lucru, indiscutabil, înseamnă că salariile ofițerilor de urmărire penală trebuie să crească. Or, acest lucru va face ca funcția să fie atractivă și vor veni ofițeri de urmărire penală bine pregătiți", a punctat Stamate.

Redacția Noi.md a expediat în adresa Secretariatului Comisiei Veting o solicitare privind evaluarea procurorilor din cadrul PA, iar acesta ne-a redirecționat către o altă adresă electronică și sîntem în așteptarea unui răspuns. Reprezentanții Ministerului Justiției tot nu au răspuns, deocamdată, solicitării expediate.

Menționăm că în ultimii ani, Republica Moldova a urcat în clasamentul internațional de măsurare a percepției corupției. Astfel, potrivit Indicelui Percepției Corupției (IPC) pentru anul 2023, făcut public recent de Transparency International (TI), țara noastră a înregistrat un scor de 42 de puncte, acumulînd în ultimii cinci ani, o creștere de 10 puncte în clasament.

9
0
0
0
4

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?