X 
Cazul Șor stiri: 599

Oksana Barkovskaya: "Pentru a face față traumelor din copilărie, cel mai important lucru este să nu te înșeli pe tine însuți"

21 aug. 03:00   Societate
1625 0

Pentru a-ți depăși traumele din copilărie, cel mai important lucru este să nu te minți pe tine însuți și să încerci să-ți înțelegi copilul interior, să înțelegi de ce viața este formată astfel și nu altfel și ce te împiedică să mergi mai departe.

Este opinia exprimată într-un interviu acordat 7Dney.ru de Oksana Barkovskaia, jurnalist de televiziune, regizor, producător, persoană publică, producător general al Format TV, membru al Academiei de Televiziune din Rusia, membru al Asociației Naționale a Televiziunilor și Radiodifuzorilor din Rusia, membru al Academiei Eurasiatice de Televiziune și Radio.

În ajunul lansării, pe 24 august, a celui de-al patrulea sezon al serialului "Новенькие", ea a vorbit despre care va fi finalul acestei povești despre Max Pletnev și ce se va întîmpla cu personajele în continuare.

Ceea ce a început ca o dramă pentru adolescenți despre hărțuirea în școală s-a transformat într-o poveste mare și serioasă despre traumele din copilărie și impactul lor asupra vieții noastre.

Regizoarea a recunoscut că la început ea și Irina Guryanova, cu care a scris împreună scenariul, au crezut că va fi o poveste pentru elevi despre un băiat care vine într-o clasă nouă și ce i se întîmplă acolo. Mesajul a fost acela că copiii ar trebui să se privească mai atent unii pe alții și să realizeze că prietenia și relațiile umane sînt cele mai importante lucruri.


Apoi s-a întîmplat o poveste reală care I-a rămas cu adevărat în minte. Un băiat s-a dus la o petrecere cu prietenii săi și a dispărut.

"M-am întrebat: cîți adolescenți dispar în țara noastră? Cîți copii sînt hărțuiți și abuzați de colegii lor? Și cînd am început să mă ocup de toate acestea, mi-am dat seama că o poveste școlară atît de ușoară nu înseamnă că nu va funcționa pentru ei - nu îi va învăța nimic. Singura modalitate de a transmite mesajul este prin dispariția foarte brutală și revelatoare a colegului lor, care a fost înnebunit la propriu de către colegii săi de clasă. Am combinat mai multe povești reale într-una singură - și am obținut primul "Новенький""," a declarat Oksana Barkovskaya.

Potrivit acesteia, cel de-al doilea sezon nu a fost planificat decît la mijlocul procesului de filmare.

"Cînd m-am întîlnit cu actorii mei, care pe atunci erau de fapt încă copii, a devenit clar că este necesar să facem o continuare. Și ar fi deja despre o problemă socială diferită în rîndul adolescenților. Drept urmare, am rescris scenariul ultimei serii", a declarat regizorul.
În opinia ei, ca rezultat, serialul a prins la public cu documentarul și veridicitatea sa.

"Unii dintre colegii mei cred că a crea seriale pentru copii și adolescenți este foarte ușor. De fapt, este cel mai greu lucru de făcut. Copiii nu tolerează falsitatea. Trebuie să le vorbești doar de la egal la egal. Și s-a dovedit că în "Новенький" le-am vorbit pe limba lor. În calitate de documentarist "in anamnesis", pot spune că numai poveștile reale funcționează cu adolescenții. Deși și cu neadolescenții la fel. Am adunat milioane de vizualizări pentru că s-au alăturat și adulții - mame, tați, bunici, bunicuțe. Nu există o persoană care să nu fi trecut prin experiența bullying-ului. Nu există persoană care să nu fi experimentat un comportament abuziv. Nu există nicio persoană care să nu se fi confruntat cu o alegere de carieră. Și nu există persoană care să nu facă greșeli în tinerețe", a subliniat Oksana Barkovskaya.

Ea a precizat că lansarea celui de-al patrulea sezon nu reprezintă sfîrșitul proiectului.

"Nu încheiem definitiv proiectul. Doar că acum nu mai este povestea lui Max Pletnev, care s-a mutat la Iurovsk și a venit la o școală nouă. 'Новенький' este deja un întreg univers. Iar în acest univers se pot întîmpla povești complet diferite. Dar povestea "Новенькие" ca o clasă de 11 "B" s-a terminat. Am urmărit cam toate personajele noastre pînă la a 21-a aniversare. Dar va exista un al cincilea sezon. Nu vă pot spune încă cum se va numi. Este un spin-off bazat pe povestea lui Vlada, care apare în sezonul 4. Rolul a fost interpretat de Kira Medvedeva, cîștigătoarea emisiunii "Patsanki". Ea este o actriță incredibil de talentată! Așa se încheie povestea unei părți din eroii noștri, dar universul "Новенькие" nu va pleca nicăieri", a spus regizorul.

Potrivit acesteia, finalul s-a dovedit a fi destul de deschis.

"Da, personajele noastre au crescut. Dar tocmai în cel de-al patrulea sezon, este vorba despre faptul că noi toți rămînem copii. Cei mai mulți dintre noi nu s-au maturizat și, din păcate, nu și-au instrumentat traumele din copilărie - trăim cu ele și suferim. Sezonul patru este despre asta. Sper din tot sufletul că telespectatorii vor găsi puterea de a scoate din ei înșiși fetița supărată sau poate băiatul furios din interior. Să vorbească cu el, să renunțe și să ierte jignirile", a precizat Oksana Barkovskaya.

"Tot ceea ce povestesc în oricare dintre proiectele mele - fie că este vorba de un film documentar, fie că este vorba de un serial de lung metraj - este despre mine. Sînt profund convinsă că numai lăsînd să treacă emoțiile prin inima mea, prin suflet, este posibil să aduc conținutul la un public larg. Altfel, pur și simplu nu va atinge. Am schimbat școala de șapte ori, așa că știu foarte bine cum e să fii fata cea nouă. În istoria bullying-ului, am fost în toate cele trei roluri - de victimă, de agresor și de observator. Și trebuie să spun că abia după ce am regizat primul sezon am cam renunțat la această parte a vieții mele", a subliniat regizorul.

Întrebată dacă este posibilă o școală fără agresivitate, violență și umilință, ea a spus că școala este o reflectare a lumii.

"Deci este o țară mică. Este posibil ca într-o țară să fie toată lumea egală și toată lumea fericită?! Doar în basme. Așa că răspunsul meu este nu. Un alt lucru este că școlile ar trebui să aibă adulți care sînt obligați să înțeleagă pe toată lumea și să nu ia partea nimănui. Un profesor ar trebui să fie în primul rînd un prieten și un coleg. Școala nu poate fi ideală, dar o școală în care nu există violență, nu există strigăte, o școală în care îți dorești să mergi - astfel de școli există", a spus ea.

Oksana Barkovskaya a menționat că cel de-al patrulea sezon al "Новенькие" este dedicat traumelor din copilărie, iar pentru a le face față ai nevoie de cel mai important lucru - să nu te minți pe tine însuți.

"Trebuie să încercați să vă înțelegeți copilul interior, să vă dați seama de ce viața iese așa și nu invers? Ce te împiedică să mergi mai departe? Poate că el însuși? Aceasta este o muncă colosală asupra ta, dar trebuie făcută. Și trebuie, de asemenea, să te uiți mult, să citești mult, să gîndești mult. Dacă aveți posibilitatea, desigur, este mai bine să găsiți un psiholog bun și să nu vă fie frică să dezvăluiți adevărul. Dacă vreți să vă tratați traumele, cel mai important lucru este să nu vă mințiți pe voi înșivă", a subliniat ea.

Oksana Barkovskaya a recunoscut că, după "Новенький" și "Новенькие", așteptăm să apară la STS seria muzicală "Плакса", pe care a scris-o tot împreună cu Ira Guryanova.

"Acesta este un proiect care este produs de Serghei Jukov. Acolo, apropo, tot despre bullying. Lucrăm cu colegul meu scenarist Grigori Vasiliev la scenariul incredibilului proiect "Песок". Sper că va deveni "Lost" al nostru rusesc. Lucrez, de asemenea, la un proiect numit "Стекло". Este o serie despre cît de imposibil este să trăiești, după ce ai comis o crimă în trecut", a declarat regizorul.

De menționat că Oksana Barkovskaya a locuit în tinerețe la Chișinău, pe care îl vizitează ca pe orașul natal, care rămîne mereu cald, preferat, real și ospitalier pentru ea.

2
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum apreciați activitatea Serviciului 112, mai ales, în contextul intemperiilor?