TEMELE PRINCIPALE Toate Știrile

MAI multeminimizează

O călătorie în valea rîului Bogda

Rîul Bogda, afluentul de stînga al rîului Racovăţ, izvorăşte din împrejurimile satului Volodeni, iar diferenţa altitudinii de la sorgintea rîului pînă la gura acestuia constituie aproximativ 20 m.

Lungimea rîului o estimăm ca fiind de 7-8 km. Lățimea lui nu depăşeşte 3-4 m, iar adîncimea lui e de 50-70 cm. Apele rîului sînt destul de tulburi, ceea ce este legat de spălarea solurilor moi de cernoziom negru din valea lui și parțial de cariera aflată pe cursul său mijlociu, care o poluează constant.

După cum v-aţi putut convinge, rîul pare a fi nu foarte mare și aparent neînsemnat. Cu toate acestea, nu este deloc aşa, vă veţi convinge de acest lucru, privind pozele prezentate.

Întreaga vale a rîului Bogda, pînă la gura lui este extrem de pitorească. Rîul pe tot cursul lui are o mulțime de meandre, mai ales pe cursul mijlociu, deasupra acestuia înălțîndu-se dealuri foarte pitorești, iar de-a lungul malul stîng este împrejmuit de o pădure deasă de stejar. Apropiindu-ne de rîul Racovăţ, valea rîului se îngustează, malurile rîului devin mai abrupte. Pe alocuri sînt parțial vizibile stîncile de toltre, în parte acest lucru este legat de lucrările de explorare ilegale întreprinse de localnici. Este foarte bogat învelişul vegetal al întregii văi, pe pantele ei cresc o mulţime de flori. Cursul mijlociu al rîul Bogda trece printre pajiștile inundabile, ca în perioada revărsărilor de apă tot el să le umple cu apă. Aici întotdeauna pasc turme. Desigur, întregul peisaj îl strică cariera, de la care duce un drum alb ca zăpada, presărat cu praf de calcar, drum, care se întinde de-a lungul albiei rîului şi care duce spre sat.

Rîul are un nivel ridicat al apei şi după vărsarea lui în rîul Racovăţ debitul acestuia din urmă se dublează, practic.


Nu ne rămîne decît să vă spunem, că asemenea descoperiri neașteptate, ca în cazul cu rîul Bogda nu sînt deloc o raritate în Republica Moldova. Această țară este plină de surprize și adesea într-adevăr nu știi ce te așteaptă după următoarea cotitură. Să ne fie iertată această digresiune.

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


MAI multe

Sondaj Toate

load