X 
Transnistria stiri: 1442
Preşedintele stiri: 4062

Moștenitorii vor alege la care notar să se adreseze

25 apr. 09:00   Societate
2116 0

Moștenitorul va alege la care notar să se adreseze. Guvernul a avizat un proiect care exclude competența teritorială exclusive a notarilor în materie de deschidere a succesiunilor, transmite IPN.

„Proiectul a fost elaborat în contextul sesizării unor probleme în practica legată de punerea în aplicare a uneia din excepțiile de la regula privind competența generală a notarilor în ceea ce ține de actele legate de procedurile succesorale notariale, adică eliberarea certificatului de moștenitor și alte certificate legate de moștenire, care în prezent țin de competența exclusivă a notarului de la locul deschiderii succesiunii”, a declarat ministra justiției, Veronica Mihailov-Moraru.

Potrivit ei, această practică creează dificultăți și limitează accesul publicului la serviciile notariale. „Astfel, în scopul excluderii competenții teritoriale exclusive a notarului și a instanței de judecată în domeniul procedurii succesorale , prin acest proiect se propun intervenții în Codul Civil, Codul de Procedură Civilă și Lega privind procedura notarială, inclusiv prin reglementara transferării procedurii succesorale de la notarul care desfășoară această procedură către un alt notar. În acest caz, cetățenii, nemijlocit moștenitorii vor decide singuri la care notar să se adreseze. Aceasta va încuraja un spirit competitiv și va asigura o creștere a calității serviciilor, o mai mare operativitate și o diminuare a costurilor”, a mai spus ministra justiției.

Proiectul urmează să fie examinat și aprobat în Parlament. Totodată, noile prevederi vor intra în vigoare odată cu crearea condițiilor tehnice și operarea modificărilor necesare în sistemul informațional destinat ținerii Registrului electronic al dosarelor succesorale și testamentelor, dar nu mai tîrziu de 6 luni de la data publicării acesteia în Monitorul Oficial.

4
0
1
1
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce vor duce modificările la Codului Penal privind extinderea noțiunii de ”trădare de patrie”?