Transnistria stiri: 1442
Preşedintele stiri: 4063

Secretarul consiliului local va putea elibera extrase din registrul actelor notariale deținute

22 mar. 08:13   Societate
2389 0

Secretarul consiliului local va putea elibera extrase din registrul actelor notariale deținute. Parlamentul a votat în prima lectură o inițiativă legislativă de modificare a Legii privind administrația publică locală.

Proiectul revizuiește atribuțiile de bază pentru funcția de secretar al consiliului local. În legislație va fi reglementat că secretarul eliberează extrase sau copii de pe orice act din arhiva consiliului local, în afara celor care conțin informații secrete, extrase și copii de pe actele de stare civilă. Secretarul va mai putea elibera extrase din registrul actelor notariale deținute, va putea rectifica sau completa omisiunile în actul notarial întocmit pînă la data de 1 martie 2019, precum și duplicate ale actelor notariale emise de către secretarul consiliului local pînă la data de 1 martie 2019. Ministerul Justiției urmează să elaboreze o instrucțiune metodică pentru secretarii consiliului local și să prevadă taxele pentru servicii.

„Propunerea de amendare normativă vine să asigure funcției de secretar unele competențe specifice activității notariale și exercitate anterior de către secretarul consiliului local. Pînă la 01.03.2019 au fost întocmite de secretari mii de contracte de înstrăinare sau schimb a bunurilor imobile, în mare parte cote de teren agricol. Proiectul vine drept răspuns la numeroasele solicitări adresate din partea persoanelor care, din varii motive, inclusiv cazuri de pierdere sau deteriorare a originalului actului notarial, eliberat pînă la data de 1 martie 2019 de către secretarul consiliului local, nu au posibilitatea restabilirii unui duplicat al actului de proprietate”, menționează deputata Ersilia Qatrawi în nota informativă a proiectului.

De menționat că, pînă la data de 1 martie 2019, secretarul autorității deliberative era persoana abilitată, la nivel local, cu competențe privind îndeplinirea actelor notariale. În perioada respectivă, au fost elaborate un șir de acte notariale, în special de autentificare a contractelor de înstrăinare a bunurilor imobile, inclusiv a terenurilor cu destinație agricolă. Odată cu intrarea în vigoare a Legii nr. 246/2018, atribuția respectivă a trecut din competența secretarului consiliului local în cea a notarului.

Proiectul de lege urmează a fi examinat de Parlament și în lectura a doua.

2
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce vor duce modificările la Codului Penal privind extinderea noțiunii de ”trădare de patrie”?