X 
Transnistria stiri: 1399
Preşedintele stiri: 4052

Moldovenii s-au speriat de recenzori și i-au raportat la 112

19 apr. 08:32   Societate
9600 0

De cînd a început procesul de chestionare a populației în cadrul Recensămîntului 2024, 8 aprilie curent, Serviciul 112 înregistrează solicitări referitoare la identitatea recenzorilor, refuzul cetățenilor de a participa la recensămînt, reacția neadecvată și comportamentul agresiv din partea respondenților.

Potrivit autorităților, fiecare persoană trebuie să participe la recensămînt și să răspundă în întregime și corect chestionarul de recenzare, participarea la recensămînt fiind obligatorie. Sunt colectate date cu privire la fiecare persoană din gospodărie (de exemplu: anul și locul nașterii, locul de trai, limba vorbită, nivelul educației, ocupația ș.a.), cît și date despre locuință (cum ar fi: dotarea cu sistem de canalizare și aprovizionare cu apă, modul de încălzire, suprafața și materialele de construcție a locuinței ș.a.).

Datele pe care le veți oferi sînt confidențiale și protejate. Se vor utiliza doar în scopuri statistice pentru elaborarea și diseminarea sub formă generalizată a rezultatelor recensămîntului pe diverse caracteristici ale populației, fără a fi posibilă identificarea datelor personale. Vor sta la baza proiectelor de dezvoltare la nivel de localitate și de țară.

Conform procedurii prevăzute, un recenzor va vizita locuința dumneavoastră și vă va adresa întrebări din chestionarul de recensămînt, iar răspunsurile le va înregistra pe tabletă.

„Dacă aveți îndoieli privitor la identitatea recenzorului, puteți verifica identitatea recenzorului la Linia verde (apel gratuit) 0800 800 24. Oferiți răspunsuri doar persoanelor angajate de Biroul Național de Statistică”, atenționează conducerea Serviciului 112.

Cum verificăm, dacă recenzorul e adevărat și nu vreun răufăcător?

  • Recenzorul este obligat să prezinte legitimația și să poarte vestimentație cu logo-ul recensămîntului. Datele de la recensămînt sînt colectate pe o tabletă și doar prin interviu față în față.
  • În chestionarul de recensămînt NU sînt întrebări legate de datele bancare.
  • Recenzorul va prezenta obligatoriu legitimația de recenzor și va purta vestimentație cu însemne de identitate a RPL, inclusiv: vestă, chipiu, tricou, rucsac, tabletă, toate cu logo-ul Recensămîntului 2024.

Refuzul de a oferi informații sau furnizarea de date incomplete/eronate în cadrul recenzării constituie contravenții și art. 330 din Codul Contravențional prevede amenzi de pînă la 2500 de lei. Amenzile vor fi aplicate doar dacă, după efectuarea a 5 vizite ale recenzorului la domiciliu, nicio modalitate de a convinge persoana de a participa nu a fost cu succes.

„Totuși, în situațiile de infracțiuni contra vieții și sănătății produse în procesul de chestionare a cetățenilor, apelați cu încredere numărul unic de urgență 112”, conchide coducerea Serviciului 112.

Procesul de chestionare a populației va dura pînă pe 7 iulie 2024.

Recensămîntul este o activitate de amploare națională care are loc o dată la 10 ani. Scopul este obținerea de date statistice privind numărul și distribuția teritorială a populației și locuințelor țării.

Recensămîntul populației și locuințelor în anul 2024 a început în data de 8 aprilie și va dura trei luni.

Amintim că anterior Doru Petruți, director General IMAS Chișinău, companie care realizează studii și cercetări sociologice, a comentat pentru Noi.md caracterul unor întrebări din RPL.

«Nu doar întrebările astea stîrnesc și zîmbete, și acuze din partea diverselor persoane. Ce intenționează ei, pentru ce doresc să utilizeze o astfel de informație asta doar realizatorii pot lămuri. Este o informație, care pur și simplu nu are o valoare nici științifică, nici nu spune ceva relevant despre populație. Mie îmi este greu ca sociolog să înțeleg care este logica unor astfel de întrebări».

Ulterior cu mai multe precizări în privința unor întrebări din chestionarul la Recensămîntul Populației și Locuințelor (RPL) 2024, a venit și Biroul Național de statistică.

2
2
1
0
37

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce vor duce modificările la Codului Penal privind extinderea noțiunii de ”trădare de patrie”?