X 
Arşiţa stiri: 175
Jocurile Olimpice stiri: 134
Transnistria stiri: 1455

Moldovenii care au muncit în Spania pot solicita pensii

31 mai. 18:15   Societate
2847 0

La data de 1 iunie curent, vor intra în vigoare Acordul dintre Republica Moldova și Regatul Spaniei în domeniul securității sociale împreună cu Aranjamentul de implementare a acestuia, semnate la Madrid pe 21 iulie 2022.

Scopul Acordului și Aranjamentului de implementare a acestuia este de a asigura un cadru de garanții în domeniul asigurărilor sociale pentru cetățenii care muncesc sau au muncit în Republica Moldova și în Regatul Spaniei. Beneficiarii acestui acord vor avea dreptul să solicite pensii pentru limită de vîrstă, pensii de dizabilitate cauzate de afecțiuni generale, pensii și indemnizații de dizabilitate în urma accidentelor de muncă sau cauzate de boli profesionale, precum și pensii de urmaș.

Conform prevederilor acordului, perioadele de asigurare realizate pe teritoriul ambelor țări vor fi cumulate la stabilirea dreptului la pensie. Fiecare stat contractant va calcula și achita partea de pensie corespunzătoare perioadei de activitate realizate pe teritoriul său. Aceste sume vor fi transferate beneficiarului în statul de domiciliu.

Pentru a beneficia de pensii și alte prestații sociale prevăzute de acord, persoanele eligibile vor trebui să depună o cerere la Casa Națională de Asigurări Sociale (CNAS) din Republica Moldova sau la instituția competentă din celălalt stat contractant. Informații detaliate privind procedura de solicitare, țările cu care Republica Moldova a încheiat acorduri de securitate socială, și tipurile de prestații disponibile pot fi găsite aici sau pe site-ul CNAS, la secțiunea Relații Internaționale.

De asemenea, cetățenii Republicii Moldova aflați în străinătate pot solicita suport consultativ și prin intermediul misiunilor diplomatice și oficiilor consulare ale Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene al Republicii Moldova. Datele de contact ale acestor instituții le puteți găsi pe site-ul ministerului.


Reamintim că, conform datelor oficiale, în prezent, în Regatul Spaniei sînt stabiliți circa 22.000 de cetățeni ai Republicii Moldova. Totodată, Republica Moldova a încheiat acorduri de securitate socială cu 18 țări, dintre care 17 sînt deja în vigoare. Printre acestea se numără: Republica Austria, Republica Bulgaria, Republica Portugheză, România, Marele Ducat de Luxemburg, Republica Estonia, Republica Cehă, Regatul Belgiei, Republica Polonă, Ungaria, Republica Lituania, Republica Federală Germania, Republica Turcia, Republica Belarus, Republica Italiană, Republica Letonia, Republica Elenă și, acum, Regatul Spaniei.

2
0
0
1
3

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?
CAII MOLDOVENEȘTI, ÎN CENTRUL UNUI SCANDAL!Сандуляк Владислав