X 
Arşiţa stiri: 178
Jocurile Olimpice stiri: 135
Transnistria stiri: 1412

Moldovenii, afectați de insomnie

18 mar. 00:30   Societate
3060 0

Insomnia este în topul problemelor de sănătate la moldoveni.

Potrivit specialiștilor, printre cauze se numără folosirea gadgeturilor, stresul, dar și alimentația incorectă.

Deși normal ar fi ca un adult să doarmă în jur de opt ore, cei mai mulți dintre moldoveni se odihnesc mai puțin, scrie TV8.md.

Cei mai afectați sînt tinerii, care spun că sînt suprasolicitați de mai multe activități. Medicii ne atenționează că lipsa somnului ne poate cauza probleme grave atît la nivel fizic, dar mai ales psihic. 15 martie în toată lumea s-a marcat ziua somnului.

„ - Eu învăț la facultatea de Arhitectură și, de fapt, am foarte puțin timp pentru somn, mai ales cînd avem de susținut proiecte. - În general, cît dormiți, aproximativ? - De exemplu, în ultima săptămînă eu mă culcam la cinci dimineață, mă trezeam la șapte, dar mă străduiam să-mi fac temele pentru acasă, ca să nu am restanțe, să dau tot la timp”.


„Puțin, undeva șase-șapte ore. Dar cît ai nevoie pentru a te odihni? Optnouă, cam așa. - De ce dormi așa de puțin? - Școală antrenamente și tot așa mai departe”.

„- Dormiți suficient noaptea, cîte ore? Nu dormim suficient”.

Alții, deși nu respectă un somn de opt ore, cît este recomandat de medici, spun că se simt odihniți chiar dacă dorm mai puțin.

„Da, eu dorm suficient. Cam cîte ore? Cam vreo șase-șapte. Și vă ajunge ca să vă odihniți, să fiți productivă? Da. Dumneavoastră cît dormiți? Poate mai puțin de șapte”.

„Noi bătrînii, nu bătrînii, floarea vieții, noi dormim puțin, mai mult ne plimbăm, mai mult la aer curat, ne străduim să mîncăm natural din grădina noastră. Dar cam cîte ore pe noapte așa, în medie? Ei așa, șase, le dormim. Și vă ajunge să vă odihniți? Mă odihnesc tare bine”.

„- Opt ore. - E suficient? - Da, absolut, și cea mică, la fel, doarme bine”.

Specialiștii spun că lipsa unui somn calitativ nu doar creează disconfort pe parcursul zilei, dar poate cauza și patologii grave de inimă sau chiar la nivelul sistemului nervos.

„Persoanele care se privează de somn, fie voluntar, adică o fac singuri prin modul lor nesănătos de viață, fie din cauza unei boli care duce la scurtarea somnului sau un somn necalitativ, ei își reduc capacitatea propriului organism de a se reface, de a se însănătoși, de a se revitaliza în timpul somnului și atunci, după o perioadă îndelungată de privare de somn, fie după o perioadă îndelungată cînd sînt tulburări de somn, persoana poate să dezvolte diferite probleme endocrine, cardiologice, neurologice”, a spus medicul neurolog, Adrian Lupușor.


Printre cele mai dese cauze a unui somn necalitativ se numără folosirea excesivă a gadgeturilor, stresul sau alimentația nesănătoasă.

„Dacă stăm seara la lumină multă, fie este ecranul smartphone-ului, fie ecranul televizorului sau toate luate împreună sau avem lumina albastră în dormitoare sau în living unde stăm seara, acești factori vor diminua secreția de melatonină și, respectiv, vom adormi mai greu, somnul va fi mai superficial și nu vom avea un somn de calitate”.

Anual, ziua internațională a somnului se sărbătorește pe 15 martie.

0
2
0
2
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?
CAII MOLDOVENEȘTI, ÎN CENTRUL UNUI SCANDAL!Сандуляк Владислав