COVID-19 în MOLDOVA

TEMELE PRINCIPALE Toate Știrile

mai multeminimizează

Moldova, pe locul 3 în topul țărilor cu cei mai mulți morți în urma accidentelor rutiere

„STOP accidente! Viața are prioritate!” În ultimii ani, astfel de indicatoare au fost instalate în mai multe zone din țară, atît în localități, cît și în afara acestora. Însă doar în anul 2019, în accidente rutiere au decedat 277 de persoane.

Astfel, Republica Moldova înregistrează 78 de decese la un milion de locuitori. Comparînd datele cu cele din țările Uniunii Europene, acesta este al treilea cel mai slab rezultat. Doar Bulgaria și România au un număr mai mare de decese raportat la un milion de locuitori, se menționează într-o notă analitică a IPRE.

Principala cauză de producere a accidentelor în municipiul Chișinău este neacordarea priorității pietonilor. În comparație cu anul 2018, în anul 2020 ponderea acestor accidente a crescut cu 10%, atingînd cota de 26% din numărul total de accidente înregistrate în municipiul Chișinău. Pietonii reprezintă grupul cel mai vulnerabil, astfel, trebuiesc depuse eforturi adiționale de securizare a trecerilor de pietoni, pentru a reduce semnificativ accidentele de acest gen.

Situația în municipiul Chișinău


Potrivit datelor oferite de Poliție, în perioada ianuarie – august 2020, în capitală s-au produs 477 accidente rutiere, în urma cărora 20 de persoane au decedat, iar 539 au fost traumatizate. Numărul este în descreșterea comparativ cu anul precedent (pentru primele 8 luni ale anului). Însă, în perioada martie-iunie 2020 mobilitatea cetățenilor a fost mult mai mică, din cauza restricțiilor instituite de către Comisia Națională Extraordinară de Sănătate Publică. Acest fapt este confirmat și de Google Community Mobility Report, conform căruia, media mobilității pe țară pentru comerțul cu amănuntul, parcuri, stațiile de tranzit și deplasarea la locurile muncă a fost cu 42% mai mică în aprilie 2020, decît în aprilie 2019. Astfel, este important de menționat că cea mai mare parte a descreșterii numărului de accidente a fost cauzată de pandemia Covid-19 și mai puțin de alți factori.

Principala cauză de producere a accidentelor, în ultimii doi ani este neacordarea priorității pietonilor. În comparație cu anul 2018, în anul 2020 ponderea acestor accidente a crescut cu 10%, atingînd cota de 26% din numărul total de accidente înregistrate în municipiul Chișinău. În orele cu luminozitate redusă (intervalul 20:00 – 06:00), deși numărul de accidente înregistrate reprezintă doar 21%, numărul persoanelor decedate constituie 45% din numărul total de victime înregistrate.

În anul 2018, Republica Moldova a semnat Declarația comună a Parteneriatului Estic privind siguranța rutieră, asumîndu-și obiectivul de a reduce numărul deceselor cu 25% în perioada 2016-2020 și de a adopta Viziunea Zero la construcția sau reabilitarea infrastructurii rutiere din țară. Iar conform obiectivelor Globale ale ONU pentru dezvoltarea durabilă, numărul deceselor rutiere trebuie redus cu 50% pînă în anul 2030.

Ce prevede Viziunea Zero și cu cît a scăzut numărul de decese în perioada 2016-2019 vedeți în nota analitică a IPRE:


Abonează-te la ştirile UNIM

Citește-ne pe Telegram, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
Mai multe

Sondaj Toate

load