X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 503
Preşedintele stiri: 3997

Ministrul Culturii: "Asfaltarea drumului la Butuceni nu a adus niciun prejudiciu patrimoniului național"

22 dec. 2023,, 09:30   Societate
2233 0

Ministerul Culturii a demarat o anchetă internă pentru a vedea dacă s-a respectat legislația națională atunci cînd a fost asfaltat drumul din satul Butuceni, parte a Rezervației cultural-naturală „Orheiul Vechi”.

Sergiu Prodan spune că asfaltarea drumului nu a adus niciun prejudiciu patrimoniului național, iar practica asfaltării drumurilor în rezervații este des întîlnită și în alte state.

Ministrul Culturii a menționat că drumul din satul Butuceni, localitate care este parte a Rezervației „Orheiul Vechi”, reprezenta o problemă pentru localnici. Administrația Rezervației, la cererea locuitorilor din Butuceni, s-a adresat Ministerului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale să includă drumul din Butuceni, cu lungimea de 3,7 km, în programul de lucru pentru anul curent, notează Noi.md cu referire la IPN.

„S-a adus sau nu daună rezervației, s-a adus sau nu daună patrimoniului? Aici cuvîntul trebuie să și-l spună specialiștii, Consiliul Național al Monumentelor Istorice, Agenția de Inspectare.

Regretabilă este scăparea administrației Rezervației care nu s-a asigurat pînă la ultima virgulă de respectarea procedurilor indicate în legislație. A demarat o anchetă internă, însă ea nu a fost demarată pentru a pedepsi pe cineva. Acest drum era o problemă gravă pentru comunitate, pentru localnicii din satul Butuceni, pentru activitatea economică și agricolă din această zonă, pentru acest drum nu poate fi găsită o soluție de ocolire”, a spus Prodan la Radio Moldova.

Ministrul Sergiu Prodan spune că experiența altor state arată că asfaltarea drumurilor în rezervațiile naturale nu este interzisă, chiar dacă acestea sînt pavate.

„Asfaltul în sine, nu este un element distructiv. Dacă ne uităm la experiența altor țări, drumurile din rezervații, drumurile care duc spre situri arheologice, în zone protejate, sînt asfaltate, uneori chiar peste pavajul existent. În cazul nostru, la Orheiul Vechi, un pavaj nici n-a existat.

De aceea, toate discuțiile sînt doar ipotetice și nu au substanță. Asfaltul în sine și lucrările făcute nu au adus nicio daună satului Butuceni, patrimoniului național. Dar asta este doar părerea mea.

Am cerut Agenției de Inspectare a Monumentelor să verifice dacă în procesul lucrărilor s-a adus sau nu vreo daună”, a mai spus ministrul Culturii.


În același timp, expertul în managementul patrimoniului cultural, Ion Ștefăniță, a scris în rețelele sociale că totuși ar fi fost oportună o altfel de soluție pentru drumul din Butuceni, atașînd și cîteva poze.

"Un exemplu: soluțiile pentru Butuceni, așa se amenajau drumurile și prin satele Moldovei de altădată, astfel de drumuri le vedeți și în Viscri, dar mergeți și la Saharna Nouă, raionul Rezina. Dar nu a fost sa fie {...} Cînd faceți un trotuar asfaltat și pînă la cruce pe stîncă???", s-a întrebat expertul.

Mai multe informații despre cultura, istoria și localitățile din Republica Moldova le puteți afla, accesînd site-ul moldovenii.md.

0
2
1
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?