X 
Arşiţa stiri: 171
Jocurile Olimpice stiri: 134
Transnistria stiri: 1455

De zece ani, locuitorii de la periferia satului Naslavcea trăiesc "izolați" de lume

4 apr. 13:30   Nordul Moldovei
3153 1

De parcă ar fi chiar ai nimănui. De 10 ani, localnicii de la o margine a satului Naslavcea, raionul Ocnița, trăiesc izolați de lume.

Pentru ca ambulanța, pompierii sau poliția să ajungă la ei, primăria trebuie să construiască un drum care ar costa 24 de milioane de lei. O altă cale de acces trece printr-o mină de nisip din satul vecin, Bîrnova, transmite nordnews.

Vitalia Goga locuiește în Naslavcea de mai bine de 50 de ani. Din cauza drumului rău, nici salvarea nu poate ajunge la ei, susține femeia.


„Noi am avut drum, am avut un drum foarte bun, chiar dacă era ploaie, noi puteam circula. Iată așa un drum curat era, își doresc drumul să fie a lor, dar trebuie să cureți din urma ta. Noi avem nevoie de acest drum, dar ei nici nu se uită la noi. sînt momente că trecem pe acolo și mașina se blochează în acea băltoacă, ei nici nu se uită că oamenii se chinuie acolo. Ambulanța nici nu vine la noi, pentru că nu avem drum. De-acolo este departe, peste rîu trebuie să treci de 10 ori, iar din partea carierei este imposibil, este imposibil să treci”.

Boris Macoveiciuc este apicultor. De cîțiva ani, încearcă să dezvolte turismul rural la Naslavcea, însă, din cauza drumului impracticabil, vizitatorii nu prea ajung acolo.

„Ca cale de acces este destul de complicat, fiindcă nu fiecare își permite o mașină confortabilă și bună, ca să meargă prin pietre și crengi, ca să zgîrie transportul. În ceea ce privește drumul, da, e o problemă destul de complicată pentru noi, calea de acces trece prin cariera. Pentru noi este singura cale de acces. Dacă ar fi o cale de acces ușoară și confortabilă pentru toți, ar fi cu totul altă situație, pentru că nu o singură dată am avut oaspeți, care au trecut pe drumul din carieră”.

Bugetul anul al Primăriei Naslavcea, pentru reparația drumurilor, este de 200 de mii de lei. Primarul menționează că pentru construcția drumului, de 8 km, care leagă centrul satului de margine, ar fi nevoie de 24 de milioane de lei.

„Este ireal să construim acolo drumul. Pentru că pe de o parte merge Ocolul Silvic, alături curge rîul, alături de acest rîu merge drumul, iar lîngă acest rîu este un sector privat. Unde să construim acest drum? Acolo locuiesc aproape 10 persoane. Cine o să ne dea milioane pentru 10 persoane?”, se întreabă Fiodor Mironov, primarul satului Naslavcea.

Drumul alternativ, care face conexiunea dintre Naslavcea și centrul raional Ocnița, trece printr-o mină de nisip din satul Bîrnova. Potrivit primarului din Bîrnova, drumul de acces dintre cele două localități nu este acceptabil și nici nu poate avea un număr cadastral.

„Noi, administrația publică locală, sîntem obligați să facem un drum de acces prin satul Bîrnova, pînă la carieră, mai departe în teritoriu din carieră nu are dreptul nimeni să facă drumuri publice, decît antreprenorul care își face drumul tehnologic”, a menționat primarul satului Bîrnova.

În 2024, Guvernul a alocat 1,6 miliarde de lei, pentru repararea a peste 6 mii de kilometri de drumuri naționale.

0
0
0
3
3

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?
CAII MOLDOVENEȘTI, ÎN CENTRUL UNUI SCANDAL!Сандуляк Владислав