X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 503
Preşedintele stiri: 3997

Ministerul Justiției vine cu precizări pe marginea hotărîrii CEDO în cazul Stoianoglo

24 oct. 2023,, 17:09   Societate
3877 0

Ministerul Justiției anunță că a luat act de hotărîrea Curții Europene a Drepturilor Omului Stoianoglo v. Republica Moldova, pronunțată astăzi.

Potrivit Ministerului Justiției, hotărîrea va deveni definitivă la trei luni din momentul publicării acesteia. Ulterior, în cadrul procedurii de executare, urmează a fi implementate măsuri de ordin individual, prin achitarea despăgubirilor pentru prejudiciul moral cauzat fostului procuror general Alexandr Stoianoglo, precizează reprezentanții instituției într-un comentariu pentru Noi.md.

În ceea ce privește acuzația de încălcare a dreptului de acces la instanță, constatată de Curtea Europeană în cazul lui Stoianoglo, Ministerul Justiției a precizat că recent au fost operate modificări legislative, „pentru a evita astfel de hotărîri pe viitor”.

"Precizăm că recent au fost operate modificări la Legea cu privire Procuratură, în cadrul cărora a fost revizuit și mecanismul suspendării din funcție a Procurorului General, pentru a evita astfel de hotărîri pe viitor", se arată în declarația Ministerului Justiției.

Reprezentanții Ministerului au subliniat că legislația națională excludea, la acel moment, posibilitatea de a contesta suspendarea din funcție a lui Alexandr Stoianoglo.


"Referitor la aplicabilitatea Articolului 6 § 1 din Convenție, Curtea a susținut argumentul Guvernului, potrivit căruia legislația națională excludea, la acel moment, posibilitatea contestării suspendării din funcție.

Totuși, Curtea a notat că toți actorii din sistemul judecătoresc, fie judecători sau procurori, ar trebui să beneficieze, la fel ca și alți cetățeni, de protecție împotriva oricărui arbitrariu care ar putea surveni din partea puterii legislative sau executive, și doar supravegherea de către un organ judiciar independent poate asigura în mod efectiv o asemenea protecție. Astfel, Curtea a considerat că suspendarea automată din funcție a Procurorului General, în situația pornirii unei cauze penale în privința lui, nu poate fi justificată de motive obiective determinate de interesul statului, în lipsa oricărei forme de control judiciar", se mai menționează în declarația Ministerului Justiției.

Instituția mai precizează că CEDO a acordat reclamantului 3.600 de euro pentru prejudiciul moral și a respins pretențiile fostului procuror general cu privire la costuri și cheltuieli.

Menționăm că fostul procuror șef al Republicii Moldova, Alexandr Stoianoglo, a declarat în urma deciziei de astăzi a CEDO că va cere anularea decretului președintelui, Maia Sandu, privind suspendare a sa din funcție.

31
2
0
1
2

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?