Transnistria stiri: 1382
Eurovision stiri: 504
Preşedintele stiri: 3997

Medic pneumolog: În Republica Moldova, la fiecare patru ore un om este diagnosticat cu tuberculoză

3 mar. 2023,, 22:00   Societate
3458 0

Anul trecut în Republica Moldova au fost înregistrate 2121 de cazuri noi de tuberculoză.

Cifra este în creștere în comparație cu ultimii doi ani, dar mult mai mică decît înainte de pandemie. Statisticile arată că în pofida eforturilor depuse, Moldova rămîne printre țările cu un număr mare de bolnavi, mai ales cu forme rezistente la unele medicamente. Medicii și societatea civilă depun eforturi pentru identificarea bolnavilor de tuberculoză și includerea acestora în tratament, scrie sanatateinfo.

În ultimii zece ani numărul bolnavilor de tuberculoză în Republica Moldova s-a înjumătățit. De la 5632 de persoane, cît au fost înregistrați în anul 2005 cînd a fost vîrful depistărilor, la 2877 în anul 2019, un an de referință, spune medicul pneumolog Diana Condrațchi de la Institutul de Ftiziopneumologie „Chiril Draganiuc”. Reducerea cu 38 la sută a cazurilor noi de tuberculoză în anul 2020 nu a fost un semn bun, afirmă medicul.

„Dacă pînă atunci noi am vrut să reducem incidența prin tuberculoză, după anul 2020 ne-am pus scopul să creștem incidența pentru că am înțeles că trebuie să fortificăm toate resursele pentru a depista în anii următori toate cazurile care au rămas nedescoperite cu un an în urmă. Și ne-am bucurat cînd am văzut o creștere în 2021, la fel ca și în 2022. Acum ne ghidăm după statisticile anului 2019 pentru că ele sînt mai veritabile și vom merge mai departe pornind de la acele realități”, explică Diana Condrațchi.

Ea spune că imediat după impunerea restricțiilor de pandemie COVID în martie 2020, sistemul a reacționat pentru a menține toți pacienții cu tuberculoză în tratament. Autoritățile au fortificat modelul de tratament videoasistat care nu necesită prezentarea zilnică a pacientului într-o instituție medicală. Bolnavul transmite medicului prin intermediul unui apel video momentul cînd își administrează pastilele. Astfel s-a diminuat riscul de infectate cu COVID-19 într-o instituție medicală. Mai greu a fost cu accesul persoanelor suspecte la tuberculoză care nu au fost identificate la timp, astfel se explică și scăderea dramatică a numărului de cazuri noi în 2020.


Două treimi din bolnavii de tuberculoză din Republica Moldova sînt bărbați. Medicul spune că aceștia sînt mai expuși viciilor: sînt fumători, consumatori de alcool și droguri. Vîrsta bolnavilor variază între 25 și 45 de ani.

„Majoritatea pacienților sînt tineri apți de muncă și provin din localități cu o densitate mai mare a populației. Unii dintre ei nu au un loc stabil de muncă și duc un mod de viață dezordonat. Unii dintre ei sînt migranți pe interior, dar sînt și persoane care au fost la muncă peste hotare. Printre alte caracteristici ale celor din grupurile de risc mai put fi cele legate de prezența în familie a unei persoane bolnave de tuberculoză, imunitate compromisă, boli de plămîni, HIV, diabetul zaharat, dializa, consumul de droguri și lipsa unor venituri financiare”, enumeră Diana Condrațchi caracteristicile persoanelor care sînt mai des expuse la infectare cu bacilul tuberculozei.

Potrivit ei, tuberculoza astăzi nu mai este o boală a sărăciei, după cum era caracterizată acum cîteva decenii. Maladia s-a mutat în păturile social active și a depășit sfera de competență a sistemului medical. Un rol important în identificarea și tratamentul bolnavilor îl are societatea civilă și comunitățile locale.

„Este foarte important sprijinul organizațiilor neguvernamentale care ne ajutor la depistarea și screening-ul în grupurile țintă care sînt cele mai expuse și sînt dificil de accesat pentru medici. Astăzi în cabinetele de ftiziopneumologie, pe lîngă medic mai lucrează un asistent social și un psiholog. Ne propunem ca în următorii șapte ani să înjumătățim incidența prin tuberculoză și să ne apropiem de media europeană”, spune medicul pneumolog.

Marea problemă a Republicii Moldova sînt cazurile de tuberculoză multidrogrezistentă. Fiecare al cincilea pacient are o formă care se dă mai greu tratamentului. Diana Condrațchi spune că în ultimii ani au fost introduse medicamente noi, fapt care a dus la reducerea efectelor adverse, dar și a perioadei de administrare de la doi la nouă luni.

„Acum așteptăm un ultim update al Protocolului clinic național pentru tuberculoza la copil și adult și vom avea scheme de tratament al tuberculozei multidrogrezistente de șase luni cu cele mai inovatoare medicamente antituberculoase”, menționează medicul.

Pentru a lua bacilul de tuberculoză nu este suficient doar un singur contact, ci de o expunere îndelungată și de o slăbire a organismului. Boala debutează cu o tuse chinuitoare de minimum două săptămîni care nu trece cu simple medicamente, slăbiciune, transpirație nocturnă, stare subfebrilă mai multe săptămîni la rînd. La apariția acestor semnale medicii recomandă vizita la un specialist pentru a face testele la tuberculoză.

0
0
0
0
2

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?