Transnistria stiri: 1382
Eurovision stiri: 504
Preşedintele stiri: 3997

Magistrată: Pauza luată de Adunarea Generală a Judecătorilor este justificată

28 mar. 2023,, 12:04   Societate
2619 0

Pauza luată de Adunarea Generală a Judecătorilor este una justificată, pentru că procesul pre-vetting a fost unul foarte controversat.

De această părere este magistrata Judecătoriei Chișinău Victoria Sanduța, care susține că aceleași încălcări în cazul unor candidați au fost tratate ca dubii serioase cu privire la integritatea lor, iar în alte cazuri nu au fost interpretate ca un dubiu serios, transmite voceabasarabiei.md.

Victoria Sanduța afirmă că în multe cazuri candidații au fost apreciați selectiv iar aceleași criterii, aceleași situații, în unele cazuri candidații au trecut pre-vettingul, iar în alte cazuri nu au trecut.

„Cu siguranță că este o pauză justificată, pentru că procesul pre-vetting a fost unul foarte controversat și nu pentru că am auzit interviurile reprezentanților Comisiei pre-vetting, care au spus că au aplicat standarde foarte înalte, s-au aplicat standarde selective.

Pentru că aceleași încălcări care în cazul unor candidați au fost tratate ca dubii serioase cu privire la integritatea lor, de exemplu, misiunea de a indica un anumit venit în declarația de avere, în care ulterior candidatul a explicat că au omis din cauză că n-au primit la timp documentul, că au uitat, că nu știu ce, în unele cazuri comisia a apreciat aceasta ca fiind un dubiu serios cu privire la lipsa de integritate.


De exemplu, faptul că o judecătoare a omis în timpul concediului de maternitate, cînd, de fapt, era suspendată activitatea ei, bine, ulterior, după ce a revenit în activitate, a omis să indice că în perioada acestor 3 ani a primit indemnizația de îngrijire a copilului. Acest lucru a fost considerat ca un dubiu serios cu privire la integritatea ei, deși în alte cazuri faptul că s-au omis anumite conturi bancare, pentru că nu erau sume mari acolo sau pentru că, de exemplu, un candidat a spus că nu poate să justifice o anumită sumă, că a împrumutat-o de la un prieten, care a fost foarte demult și în Republica Moldova există așa practică să împrumuți 4-5 mii de euro pe recipisă, care ulterior, după ce ai dat banii înapoi, nu mai păstrezi acea recipisă și el n-a putut să demonstreze.

De fapt, Comisia de la Veneția, pentru că am aici avizul Comisiei de la Veneția, spune că asta nu poate să fie interpretată ca un dubiu serios, pentru că nu-i o sumă exagerată și, în plus, trebuie să fie luat în calcul și termenul, dacă asta s-a întîmplat în 2009 și persoana în 2023 spune că nu mai are dovezi cu privire la aceasta, Comisia a spus că, da, într-adevăr, nu este o suspiciune suficient de gravă ca să nu treacă pre-vettingul”, a spus judecătoarea Victoria Sanduța în cadrul emisiunii „Puncte de Reflecție”.

Potrivit ei, candidații nemulțumiți de evaluarea pre-vetting au depus contestații la Curtea Supremă de Justiție. Astfel, în cazul în care este admisă cel puțin o contestație iar candidatul ar putea să obțină dreptul de a participa la alegeri în CSM, locurile au să fie deja ocupate. În această situație, potrivit judecătoarei, se încalcă dreptul la un recurs efectiv.

Adunarea Generală a Judecătorilor, care s-a convocat la 17 martie după o pauză de patru ani, a decis întreruperea ședinței pînă pe 28 aprilie, iar la următoarea convocare să vină cu o declarație comună.

7
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?