Eurovision stiri: 513
Cazul Filat stiri: 354
Transnistria stiri: 1384

Locuitorii din Palanca merg la prășit cu pașaportul în buzunar

21 aug. 2018,, 10:40   Societate
2656 1

Prin această experiență trec, ani la rînd, locuitorii satului Palanca, din raionul Ștefan Vodă, care au pămînturi după traseul Odesa-Reni.

Peste cîteva luni sătenii vor putea ajunge mai ușor la destinație, anunță PNUD Moldova. Special pentru ei, în noul punct de trecere a frontierei de la Palanca, cu sprijinul Uniunii Europene, este construit un post de control pietonal.

De condiții mai bune vor beneficia nu doar locuitorii din Palanca, dar și șoferii și pasagerii care traversează frontiera. Punctul de trecere, care va fi dat în exploatare pînă la finele anului curent, va asigura un control unic, efectuat de vameșii și polițiștii de frontieră din Republica Moldova și Ucraina. Astfel, timpul de așteptare la hotar se va reduce considerabil, iar fluxurile de pasageri și mărfuri vor crește.

Segmentul de autostradă Odesa-Reni, cu o lungime de 7,7 kilometri, în regiunea satului Palanca, a fost transmis Ucrainei prin Protocolul adiţional la Tratatul între Ucraina şi Republica Moldova, cu privire la frontiera de stat, semnat la 18 august 1999. În această zonă sînt situate peste 900 de hectare de terenuri care aparțin oamenilor din Palanca.

În noul punct de trecere a frontierei de stat, procedura de control va fi mult mai rapidă și va dura circa 7-8 minute. Accesul va fi mai ușor nu doar pentru pietoni, dar și pentru șoferi și pasageri.


Construcția va ocupa un teritoriu de 2,6 hectare și va include o clădire administrativă modernă, cu peste 30 de birouri pentru angajații Poliției de Frontieră și ai Serviciului Vamal din Republica Moldova și din Ucraina, spații special amenajate pentru controlul autoturismelor și camioanelor etc.

Se estimează că, datorită noii construcții, numărul persoanelor care trec hotarul prin Palanca să ajungă la 1,2 milioane în fiecare an. Noua infrastructură va spori, de asemenea, siguranța la frontieră și va reduce corupția.

Bugetul pentru lucrările de construcție se cifrează la 6,18 milioane de euro, dintre care 4,5 milioane de euro sînt acordați de Uniunea Europeană și 1,68 milioane de euro — de Guvernul Republicii Moldova. Proiectul este implementat de Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD).

Punctul de trecere a frontierei de la Palanca este situat la hotarul de Sud-Est al Republicii Moldova, la aproximativ 150 kilometri de Chișinău.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?