X 

Lipsă de angajați tineri în mai multe domenii

27 oct. 2022,, 20:00   Societate
1839 0

A fi brutar, zidar sau sudor în Republica Moldova este problematic. Salariile sînt mici, comparativ cu cele obținute în străinătate pentru aceiași muncă, afirmă și elevii din școlile de meserii, și profesorii de acolo. În același timp, responsabilii de la Ministerul Educației spun că învățămîntul profesional tehnic este în continuare solicitat.

Perspectivele și oportunitățile de angajare a tinerilor pe piața muncii a fost abordată la o ”masă rotundă”, în prezența autorităților. Elevii spun că vor să evite învățămîntul profesional tehnic, pentru că meseriile nu sînt bine plătite, scrie Noi.md cu referire la jurnaltv.md.

De aceeași părere sînt și profesorii, care spun că în ultimul timp, foarte puțini tineri aleg o școală de meserii sau un colegiu.

MARIANA JUC, director al Școlii Profesionale nr.5 din Chișinău: "Piața muncii este suprasaturată cu economiști, juriști, cu oameni care vor să lucreze la birou și din păcate nu este forță de muncă calificată pentru ca să acopere toată această necesitate."

Alții sînt mulțumiți. Această tînără studiază la o școală profesională din Chișinău, urmînd să producă mezeluri.


În unele instituții elevii pot fi admiși la învățămîntul dual, doar dacă sînt angajați în domeniul pe care și l-au ales. Un exemplu ar fi Colegiul "Vasile Lupu" din Orhei, care pregătește educatori și învățători.

VLADA BURLACU, director adjunct al Colegiului "Vasile Lupu" din Orhei: "La specialitatea educație timpurie, pentru învățămîntul dual, este obligatoriu ca tinerii specialiști să aibă activitatea în domeniu de trei ani. În acest domeniu chiar necesităm de cadre. De aceea, managerii instituțiilor sînt bucuroși să-i angajeze în cîmpul muncii."

Reprezentanții companiilor de recrutare spun că primesc multe solicitări din partea angajatorilor.

ARTIOM BONARI, manager de resurse umane: "Unicul meu sfat pentru cei care nu au experiență, ei ne pot cumpăra cu un CV frumos, bine structurat și cu aptitudinile pe care le au."

Responsabilii de la Ministerului Educației consideră că învățămîntul profesional tehnic este unul solicitat.

NADEJDA VELIȘCO, secretar general al Ministerului Educației: "În învățămîntul profesional tehnic se acordă bursă la toți elevii din acest ciclu de învățămînt, locuri în cămine. Este acest program de învățămînt dual care le permite elevilor să petreacă timpul în companii."

Ministerul Muncii și Protecției Sociale încearcă să-i determine pe tineri rămînă aici, nu să plece în străinătate.

FELICIA BECHTOLDT, secretar de stat al Ministerului Muncii și Protecției Sociale: "Stagiul profesional pentru tineri, instruirea la locul de muncă. Dacă tinerii locuiesc în mediul rural și au un loc de muncă în centrul raional sau în altă localitate, ei pot beneficia de o subvenție de transport pe o anumită perioadă."

Potrivit Biroului National de Statistică, doar 28% din absolvenți sînt angajați în cîmpul muncii.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum apreciați activitatea Serviciului 112, mai ales, în contextul intemperiilor?